Skip to navigation Skip to main content

7 tips tegen hoogtevrees in de lift

53621 - 7 tips tegen hoogtevrees in de lift (2)

Genieten van de frisse lucht en de prachtige uitzichten, dat is wat vakantie in de bergen zo heerlijk maakt. Op een bergtop staan is natuurlijk een must-do tijdens je vakantie. Maar wandelend de bergtop bereiken is toch niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast ik het ook gewoon fijn en makkelijk om middels een lift het hoogteverschil te overbruggen. Maar wat als je een ritje in een lift doodeng vindt? Of wanneer je vanuit de stoeltjeslift of gondel naar beneden kijkt, je spontaan last van hoogtevrees krijgt. Daarom geven we je in dit artikel 7 tips tegen hoogtevrees.

Hoogtevrees in de lift

De naam zegt het al wel een klein beetje, hoogtevrees is de angst voor hoogten. Iedereen heeft deze angst wel in zekere zin, maar er wordt gesproken over acrofobie of altofobie als deze angst echt erg wordt. Hoogtevrees ontstaat meestal als mensen op grote hoogten naar beneden kijken en zich af gaan vragen wat er kan gebeuren als ze vallen. Op deze gedachte kan het lichaam erg slecht reageren, waardoor mensen in paniek raken of soms nog erger: niet meer verder durven. Hoogtevrees in de lift kan iedereen overkomen, dus wees niet bang dat je de enige bent.

#1. Maak je angst bespreekbaar

Je reisgenoten weten niet altijd dat je bang bent in de lift. En al helemaal niet precies waarom: ben je bang dat de gondel van de kabel valt, vind je het niet fijn om opgesloten te zitten in een gondel of is het hoogtevrees? Schaam je niet en bespreek waar je precies bang voor bent. Heb je afleiding nodig, word je juist liever met rust gelaten of misschien helpt het om lekker te babbelen in de lift. In elk geval, bespreek dit met je medereizigers zodat zij jou het beste kunnen helpen.

#2. Je hoeft je nergens voor te schamen

Tegen mensen met hoogtevrees in de lift wordt soms wat lacherig gedaan. Het is een serieuze angst, best flauw dus. Net zoals dat de een bang is voor spinnen en de ander voor muizen. Vraag of mensen je angst serieus willen nemen en schaam je er niet voor. Er is niks mis met het feit dat je de lift niet zo leuk vindt, verder ben je stoer genoeg. Als je je omgeving vraagt rekening met je te houden, zullen ze dat vast doen.

#3. Sommige liften zullen beter gaan dan andere

Probeer stap voor stap te ontdekken waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Bouw het langzaam op en kies eerst voor kortere liften. Als je je 'opgesloten' voelt wanneer je in een gondel zit met andere mensen, probeer dan een stoeltjeslift te kiezen. Of heb je gewoon last van hoogtevrees? Zoek dan een lift uit die wat lager boven de grond hangt.

53621 -  (4)
Heb jij hoogtevrees als je dit ziet vanuit de lift?
Heb jij hoogtevrees als je dit ziet vanuit de lift?#4. Stap in op gunstige momenten

Het is natuurlijk logisch dat het bij liften het meest druk is tussen 09.00 en 10.00 uur ’s ochtends en rond 16.00 uur s’ middags. Misschien helpt het om niet in een overvolle lift te hoeven stappen, dus probeer het eens op een rustig tijdstip. Bovendien kun je op de rustigere tijdstippen met alleen je reisgenoten in de lift stappen.

#5. Zoek afleiding

Geniet van het uitzicht, scroll op je telefoon door social media, bekijk de foto’s die je de afgelopen paar dagen gemaakt hebt of ga een gesprek met een liftgenoot aan. Het maakt niet heel veel uit wat je doet, zolang je maar afleiding zoekt zodat je niet aan je hoogtevrees denkt. Dan ben je zo boven!

#6. Leer de techniek te vertrouwen

Er worden allerlei maatregelen getroffen om de veiligheid van de lift te waarborgen. Tijdens een rondleiding wordt hier van alles over verteld, ook over de werking van de lift. Een 'kijkje achter de schermen' is in veel gebieden mogelijk. Zo zal je meer vertrouwen krijgen en hoef je je niet meer druk te maken om je hoogtevrees, want je weet dan dat reizen met een berglift een veilige manier van vervoer is.

53621 -  (6)
Voel jij opgesloten als je in een gondel zit?

Voel jij opgesloten als je in een gondel zit?

#7. Een cursus volgen

Als bovenstaande tips niet helpen bij jouw hoogtevrees, dan kun je overwegen een cursus te nemen. Het is erg makkelijk te vinden op Google, type in 'angst skilift', en je krijgt erg snel diverse mogelijkheden te zien. Gesprekken voeren met een psycholoog of een groepscursus volgen zijn manieren om waarschijnlijk al heel snel van je hoogtevrees af te komen. In ieder geval zorgen ze ervoor dat je je angsten beter onder controle kunt houden.