Skip to navigation Skip to main content

Een geweldige bergvakantie in de zomer: ben jij er klaar voor?

53494 - Een geweldige bergvakantie in de zomer: ben jij er klaar voor? (3)

Bergvakanties zijn ook in de zomer erg in trek. De combinatie van bergen, mooie landschappen, meren en eindeloze wandelmogelijkheden lokken elk jaar sportieve gezinnen en avonturiers. We geven je enkele tips en weetjes voor een topvakantie in de bergen.

De ijle lucht in de bergen is gezond

Hoe hoger je gaat, hoe ijler de lucht. Ijle lucht is lucht met minder zuurstof. Dat klinkt op het eerste gezicht niet zo goed, maar wist je dat het best gezond voor je is? Je lichaam maakt in ijle lucht meer rode bloedlichaampjes aan om het gebrek aan zuurstof te compenseren. Je kan op deze manier je conditie fiks verbeteren, want op bepaalde hoogten gaat het net allemaal ietsjes moeizamer. Zou je dan weer dalen en je wandeling voortzetten, dan lijkt het allemaal net iets vlotter te gaan. Wil je tijdens dit soort sportprestaties enkele parameters checken? Neem je smartwatch neem en track je hartslag en aantal stappen.

In groep, met het gezin of solo?

Neem je deel aan activiteiten en wandelingen georganiseerd door een boekingsmaatschappij of het hotel, of ga liefst alleen of juist met het hele gezin op avontuur? Jouw persoonlijke wensen en situatie zullen voor het grootste deel de intensiteit en het karakter van je bergvakantie bepalen. Reizen met de kids is geweldig, want ook zij zullen genieten van het wijde landschap, de indrukwekkende hoge bergen en de rustige vakantiesfeer. In de bergen kan de zon best fel schijnen, maar daar is natuurlijk een oplossing voor: allemaal een zonnebril op de neus, een flinke laag zonnecrème en jullie zijn klaar om de bergen te trotseren!

Plan enkele leuke wandelingen en activiteiten

Urenlang wandelen in de bergen, de prachtige uitzichten, die zuurstofrijke lucht en dat voldane gevoel wanneer je weer aankomt bij het hotel of je huurhuisje. Stem je wandelingen en tochten af op je soort reis. Hou er rekening mee dat het in de bergen behoorlijk kan afkoelen ‘s avonds: het is dus de moeite waard om degelijke en winddichte jassen voor heren, dames en kinderen te kopen voor je vertrek. Als je alleen reist kan je het al wat avontuurlijker aanpakken. Een initiatieles klimmen bijvoorbeeld, maar ook met het gezin zijn er enorm veel mogelijkheden. Kanovaren, zwemmen in meren en plassen, outdoor cooking, noem maar op. Plan je agenda ook niet té vol. Enkele spannende activiteiten zijn prima, maar een overvolle planning zal je snel uitputten. Een juiste balans tussen fun, activiteiten en rustige momenten zorgt voor een deugddoende bergvakantie.

Extra Tip: Om thuis al wat in shape te komen kan je met het gezin wat voorbereidende wandelingen maken in een nabij natuurreservaat. De bergen moet je er dan voorlopig zelf bij denken.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.