8 redenen waarom kamperen met kinderen zo leuk is

Een speeltuin op de camping is ideaal

26 juni 2021

door Lucas in Familie/kinderen

Kamperen met kinderen maakt (bijna) gegarandeerd een succes van je zomervakantie. Je kids zijn op de camping lekker de hele dag buiten en binnen de kortste keren hebben ze nieuwe vriendjes gemaakt. Je hoeft dan ook niet elke dag op pad, want op de camping kunnen ze zich ook prima vermaken. En laten we eerlijk zijn: als de kinderen zich vermaken, heb jij ook vakantie toch? Heb je toch nog je twijfels over een kampeervakantie? Lees dan snel verder, want hieronder delen we acht redenen waarom kamperen met kinderen zo leuk is!

#1. Een vakantie op een camping is een en al avontuur

Kamperen is voor kinderen een waar avontuur. Het begint al onderweg als je tijdens een tussenstop even iets uit de caravan moet pakken of als je als kind op de vouwwagen mag zitten om een broodje te eten. Dat avontuur wordt alleen maar groter wanneer jullie je moeten installeren op de camping. Laat de kinderen lekker helpen met het opzetten van de tent en verken daarna samen de camping. 

kamperen met kinderen in een eigen tent
Slapen jouw kinderen al in een eigen tent?

#2. Kinderen maken ontzettend snel nieuwe vriendjes op de camping

Er is geen andere plek waar je kinderen zo snel nieuwe vriendjes maken dan op de camping. Helemaal met kinderen uit België en Nederland is het contact natuurlijk snel gelegd, maar ook als kids niet dezelfde taal spreken spelen ze maar al te graag met elkaar. En daarbij komt dat oudere broers en zussen vaak vrienden maken met kinderen die weer jongere broertjes of zusjes hebben. Zo vindt iedereen wel een leuk speelmaatje op de camping.

#3. Ze vinden het stoer om in een tent te slapen

Kinderen vinden kamperen maar al te stoer, helemaal als ze oud genoeg zijn om in een eigen tent te slapen! Elke avond is weer een feestje en na een beetje keten vallen ze lief in slaap. Zelfs broertjes en zusjes die normaal regelmatig ruzie maken, vinden het natuurlijk spannend om samen in een tent te slapen. En een bijkomend voordeel is natuurlijk dat jij ook even rust hebt als ze eenmaal slapen. 

#4. Je hoeft niet elke dag op pad

Als je in een hotel of appartement overnacht, zul je er elke dag op uit moeten omdat er vaak niet zoveel te beleven is voor kinderen. Die ene speeltuin hebben ze na twee dagen ook wel gezien. Dat heb je op een camping niet. Er is altijd meer dan voldoende vermaak voor kinderen. Zelfs op de meest eenvoudige campings vinden kinderen wel wat te spelen, al is het in het kleine beekje of op het sportveld. 

tijdens kamperen met kinderen hoef je niet elke dag weg
De kinderen vermaken zich dagenlang op de camping! (Foto: © Sytske Maaijen, Lago di Levico)

#5. Kamperen met kinderen is betaalbaar

Kamperen met kinderen kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Er zijn campings waar je grote chalets kun huren, voorzien van alles wat je nodig hebt, maar ook met je eigen tent of caravan op pad is natuurlijk mogelijk. Je snapt wel dat aan een chalet een iets hoger prijskaartje hangt dan aan een staanplaats voor je tent of caravan. Daarnaast kunnen ook de prijzen nogal verschillen per land en per camping, afhankelijk van de faciliteiten, ligging en grootte van de camping. Zoek daarom van tevoren uit welke camping binnen je budget past. Let wel op, want als je kinderen eenmaal gewend zijn aan een grote speeltuin en zwembad op de camping, willen ze niets anders meer ;-). 

#6. Jullie zijn lekker de hele dag buiten 

Een van de grote voordelen van kamperen met kinderen is dat jullie lekker de hele dag buiten zijn. Ontbijt, lunch en avondeten, het kan allemaal buiten voor de tent. Zelfs als het wat frisser is. Dan doe je gewoon even een trui aan en begin je je dag heerlijk in de buitenlucht. Op sommige campings is het zelfs toegestaan om een vuurtje te stoken voor wat extra warmte. 

#7. Je kunt je nette kleding thuis laten

Lekker spelen en ravotten in de speeltuin, op het sportveld en in het water, de kinderen vinden het heerlijk! Het dat ze daarbij vies worden, is natuurlijk helemaal niet erg. Dat hoort erbij op de camping! Laat de nette kleding voor jezelf en je kinderen dus lekker thuis en zorg ervoor dat ze comfortabele kleding aan hebben. En als je een beetje mazzel hebt, lopen je kids toch de hele dag in hun zwemkleding. Scheelt je ook een berg was ;-). En als je wel een avondje netjes uiteten wilt, dan is één setje nette kleding meer dan voldoende.

ontspannen aan het zwembad op de camping
Lekker de hele dag in je zwemkleding en ook nog even wat tijd voor je zelf, kamperen is heerlijk!

#8. Je kunt ook even tijd voor jezelf nemen

Als je gaat kamperen met je kinderen kun je jezelf garanderen van meer dan genoeg qualitytime met het hele gezin. Heerlijk, maar even wat tijd voor jezelf op vakantie is ook fijn. Gelukkig is dat op de camping ook geen probleem. Terwijl de kinderen zich lekker uitleven met hun vriendjes en vriendinnetjes kun jij ook eindelijk tijd maken voor dat boek wat al zo lang op je ligt te wachten. Voetjes omhoog en ontspannen maar!

Zomervakantie tips