Skip to navigation Skip to main content
53352 - Bergwandelen met een baby: 8x vraag en antwoord (2)

Bergwandelen met een baby, dat kan prima! Maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe komt je baby de berg op? Vanaf welke leeftijd kunnen ze in een rugdrager? Wat moet je allemaal meenemen en waar moet je verder nog rekening mee houden? Ik ontdekte het toen ik met een vriendin en haar ruim zeven maanden oude zoontje Sky een wandeling ging maken. Hij zat voor het eerst in de rugdrager en vond het geweldig. Hierbij een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden over bergwandelen met een baby.

#1. Vanaf welke leeftijd kan een baby mee de bergen in?

Eigenlijk kunnen baby's van elke leeftijd mee de bergen in (er worden immers ook genoeg baby's geboren in de bergen...), maar de vraag is: wanneer ben jij er klaar voor? Als laaglanders zijn we minder gewend aan bergwandelen, dus moeten we overtuigd zijn dat we het aandurven met zo'n kleintje. Vriendin Maayke en baby Sky wonen in de bergen, waardoor de stap om ook samen de bergen in te gaan een stuk makkelijker is.

#2. Tot welke hoogte mag een baby de bergen in?

Bij volwassenen kan vanaf 2500 meter hoogteziekte ontstaan. Baby's zijn hier veel gevoeliger voor, dus wordt door experts over het algemeen de grens van 2000 meter aangehouden. Baby's hebben meer moeite met de ijle lucht op (grote) hoogte en de druk op hun oren. Maar niet alleen de hoogte, ook het hoogteverschil dat overbrugt wordt is van belang. Neem je de gondel of stoeltjeslift, dan kan het helpen je baby een speen of (borst)voeding te geven. Wil je wel hoger dan 2000 meter, neem dan de tijd om eerst drie dagen op 1000 meter te acclimatiseren en stijg vervolgens niet meer dan 300 meter per dag. Het is lastig om hoogteziekte bij baby's in de gaten te houden, maar let erop dat ze niet hangerig zijn, meer huilen dan normaal of weigeren te eten.

53352 - baby in rugdrager in de bergen (2)
Het ene moment is Sky wakker om daarna weer heerlijk in slaap te vallen

#3. Hoe komt een baby de berg op?

Uiteraard zul je je kleintje zelf de berg op moeten dragen. Voor de allerkleinsten kan dit het beste in een draagdoek (van bijvoorbeeld Manduca), die je op je buik draagt. Zo is de baby dichtbij papa of mama en ze genieten vaak enorm van het wiebelen in de draagzak. Wanneer je baby goed kan zitten en zijn nekje is sterk genoeg om het hoofdje zelfstandig te bewegen, dan kun je ook kiezen voor een speciale rugdrager. De leeftijd hangt erg van de ontwikkeling van de baby af, maar meestal is dit zo rond de 8 maanden. Sky was er dus vlot bij, maar het is dan ook een sterk ventje. De keuze aan rugdragers is behoorlijk groot en ook de prijsverschillen zijn aanzienlijk. Laat je dus goed voorlichten in de winkel en zorg voor een passend model.

#4. Hoe lang kun je bergwandelen met een baby?

Bouw de wandelingen langzaam op en ontdek in hoeverre jouw kindje geniet van het wandelen. Valt je baby tijdens het wandelen ontspannen in slaap, dan kunnen ze het heel lang volhouden. Maar pas op, want je moet ook weer terug! Met Sky hebben we in ongeveer een uur een hoogteverschil van 250 meter afgelegd. Eenmaal boven was er tijd om even rustig te ontspannen op het terras, iets te eten en te drinken en natuurlijk verschonen en spelen. Je kunt in Nederland alvast oefenen met de draagzak of rugdrager, zodat je ontdekt hoe lang je baby het volhoudt. Vervolgens kun je hier in de bergen rekening mee houden met het plannen van je tochten. Het is sowieso handig als je na ongeveer een uur bij een berghut bent. Houd daar een pauze en ga vervolgens terug. Voor de meeste baby's is drie uur, inclusief pauzes, in het begin lang genoeg (en voor papa en mama meestal ook). Je zult zien dat stijgen en dalen met een baby in een draagdoek of op je rug toch behoorlijk inspannend is. Je zwaartepunt ligt anders en zeker op onverhard terrein is het oppassen, want je wilt natuurlijk niet onderuit gaan...

53352 - pauze met kinderen in de bergen (2)
Voldoende pauze houden om even te spelen is belangrijk

#5. Welke kleding heeft een baby nodig?

Terwijl jij het vaak snel warm krijgt als je omhoog loopt, is dat voor de baby natuurlijk anders. Hij of zij zit op je rug of in de draagzak, zorg dus voor voldoende warme en beschermende kleding. Check onderweg of de baby het niet te koud of te warm heeft gekregen. Zelf gebruiken we vaak functionele thermokleding bij het wandelen en dat is er ook voor baby's: merinowol is het perfecte materiaal. Let goed op: een draagdoek kan nat worden van jouw zweet, waardoor ook je baby koud kan worden. Zeker wanneer je je kindje kleedt in katoen is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Wanneer je kindje in een rugdrager zit, dan is het vooral belangrijk dat hij of zij warm genoeg is aangekleed en voldoende beschermd wordt tegen de zon.

#6. Welk schoeisel heeft een baby nodig?

Warme (wollen) sokken en sloffen zijn het fijnst wanneer jouw kindje nog niet kan lopen. Liefst een paar dat hij of zij niet gemakkelijk kan verliezen ;-). Zodra je kindje zelfstandig kan lopen is het aan te raden om een paar normale (stevige) schoentjes mee te nemen. Zo kun je tussendoor je kleintje een stukje aan de hand meenemen en/of zelf laten lopen. Trek, zodra ze weer gedragen worden, de schoentjes uit en zorg voor sloffen, dit is een stuk prettiger en warmer.

#7. Wat moet ik verder nog meenemen?

Eigenlijk alles wat je altijd nodig hebt voor je baby: luiers, een plastic zak om vieze luiers in op te bergen, wat speelgoed, extra kleding en voeding. Ook is het handig om een klein geïsoleerd matje mee te nemen waarop je je baby kunt verschonen. Neem, zeker als je kindje in een rugdrager zit, een extra (regen)jas mee, want het wordt snel koud op jouw rug! En daarnaast natuurlijk alle andere 'normale' dingen die je in je wandelrugzak meeneemt voor een bergtocht.

53352 - wandelen met rugdrager (2)
Lopen met een rugdrager is even wennen, zeker op onverhard terrein

#8. Wat als mijn baby geen zin heeft?

Tja, bergwandelen met een baby is het handigst als je flexibel bent en je planning gewoon om kunt gooien. Wanneer je baby echt geen zin heeft, kun je beter een andere keer gaan. Wil je toch graag wandelen dan kun je het volgende proberen:

  • Is je kindje groot genoeg en zit het stevig? Dan kun je hem of haar even een tijdje op de schouders nemen. Dat is immers nog spannender dan in de rugdrager!
  • Vrolijke liedjes zingen.
  • Ben je al 5x gestopt voor pauze? Las dan ook gerust de 6e keer in en ga even lekker spelen. Bij een beekje of waterval is dat extra spannend.
  • Zelf doen! Laat je baby, samen met jou, zelf een paar pasjes maken.

Tips voor een geslaagde bergwandeling met een baby

Wil je de kans op een succesvolle en gezellige bergwandeling vergroten? Neem dan de volgende tips nog even mee...

  • Wandel het liefst een route die je kent, of waarvan je zeker weet dat het niet te moeilijk is.
  • Plan voldoende tijd in voor rust en pauze.
  • Let goed op je baby tijdens het wandelen. Heeft ie het nog naar z'n zin? Voelt hij of zij niet te warm of te koud?
  • Het kan soms erg druk zijn in de weekenden bij berghutten, probeer daarom de wandeling doordeweeks te plannen. Sommige baby's worden erg onrustig van de drukte bij een hut.
  • Wees op alles voorbereid: honger, dorst, kou, warmte, vermoeidheid...
  • Stel geen hoge doelen, blijf ontspannen en wees flexibel. Zo heb je de meeste kans op een geslaagde tocht.

wandelen met rugdrager image widget

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.