Skip to navigation Skip to main content
53155 - 5 fijne zwemmeren in Oostenrijk voor de hele familie (2)

Niks is natuurlijk fijner dan op een warme zomerdag een frisse duik te nemen in een zwemmeer. In Oostenrijk en de rest van de Alpen vind je ze in alle soorten en maten. Hooggelegen meren, helderblauwe meren, grote meren, kleine meren, allemaal geschikt voor de nodige waterpret tijdens je zomervakantie met de hele familie. En behalve zwemmen kun je hier natuurlijk nog veel meer. In en op het water kun je verschillende watersporten beoefenen, zoals suppen, kanoën en duiken. Maar welke meren zijn nu eigenlijk geschikt om in te zwemmen? Hieronder zetten we vijf zwemmeren in Oostenrijk voor je op een rijtje. Gaat jouw volgende familievakantie hierheen?

Zwemmeren in Oostenrijk

In de bergen vind je tal van prachtige en idyllische bergmeren, de één nog mooier dan de ander. Deze zorgen voor de mooiste foto's en zijn ideaal om even je voeten in af te koelen na het wandelen of zelfs een duik in te nemen. Want geef maar toe, een beetje pret in het water hoort erbij tijdens je zomervakantie in de bergen. Toch zijn niet alle bergmeren geschikt om in te zwemmen. Dit komt bijvoorbeeld door de temperatuur of de bacteriën in het water. Gelukkig zijn er genoeg zwemmeren in Oostenrijk die er wel geschikt voor zijn. Vijf hiervan lichten we hieronder verder voor je toe.

#1. Millstätter See: één van de mooiste meren van Karinthië

Misschien wel het allermooiste zwemmeer van Karinthië is de Millstätter See. Dit meer is 141 m diep en maar liefst 12 km lang en 1,5 km breed. Daarmee is het het op twee naar grootste meer van de deelstaat. Ondanks de grootte en diepte, heeft het water 's zomers een aangename temperatuur van zo'n 26 graden. Ideaal voor een duik in het water! Op de brede, vlakke oevers van het meer vind je stranden, waar het heerlijk vertoeven is voor het hele gezin. Ook aan watersporten geen gebrek: je kunt hier vissen, roeien, duiken, zeilen, surfen, waterskiën en nog veel meer. Leuke tip tijdens je familievakantie in de bergen: maak een boottochtje over de Millstätter See en geniet van het zicht op de prachtige bergwereld.

#2. Attersee: een helderblauw en groot meer in Oberösterreich

Eén van de zwemmeren in Oostenrijk die favoriet is tijdens een zomervakantie met het gezin is de Attersee. Dit meer ligt in de regio Salzkammergut in de deelstaat Oberösterreich en wordt gekenmerkt door de helderblauwe kleur. Met een oppervlakte van 47 km² is het ook een ideaal meer om te surfen, zeilen en voor een fijn boottochtje. Het water wordt in de zomer zo'n 25 graden en op de oevers vind je publieke stranden als op privé-stranden van de hotels en campings. Daarnaast kun je rondom de Attersee ook prachtig wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die ook geschikt zijn voor kinderen.

#3. Grundlsee: ruimte en rust in Steiermark

Wil je tijdens je zomervakantie aan het water ook genieten van de rust en ruimte van de bergwereld? Dan zit je bij de Grundlsee goed. Dit zwemmeer is minder populair dan de Millstätter See, maar zeker niet minder fijn. De grote massa heeft dit meer nog niet ontdekt, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van de bergen en het water. De Grundlsee wordt ook wel de zee van Steiermark genoemd en ligt vlakbij de Altaussee en Toplitzsee. Een tip voor families is hier de 3-meren-tour. Deze begint met een motorboot op de Grundlsee, daarna maak je een korte wandeling naar de Toplitzsee en je eindigt met een boottocht naar de Kammersee. Langs het meer vind je strandjes, een camping en mogelijkheden om een bootje te huren.

53155 - zwemmeren in oostenrijk (2)
Er gaat niks boven een frisse duik!

#4. Badensee Going: het kinderparadijs in Wilder Kaiser

Een zomervakantie met het gezin in de bergen betekent natuurlijk vooral plezier maken en genieten van wat familytime. Samen de bergen in, een leuk uitstapje maken en natuurlijk af en toe lekker spelen in het water. Voor dat laatste ben je in Going in vakantie regio Wilder Kaiser - Brixental aan het juiste adres. Hier vind je één van de leukste zwemmeren in Oostenrijk voor kinderen. Er zijn genoeg speelmogelijkheden in en op het water en vergeet ook de langste glijbaan van Tirol niet, de Niro-Freiland-Wasserrutsche van 100 m lang. Verder is er voor de kleinsten nog een speeltuin met piratenschip en speeltoestellen en ouders kunnen terecht op de ligweide met uitzicht op het Kaisergebergte.

#5. Achensee: het fjord van de Alpen

We sluiten dit rijtje af met het grootste bergmeer van Tirol: de Achensee. Dit meer wordt ook wel het fjord van de Alpen genoemd en dat is natuurlijk niet zonder reden. De steile rotswanden van het Rofan- en Karwendelgebergte liggen vrijwel direct aan het water. De Achensee is favoriet bij families en bij veel watersporters. Door de thermische winden boven het water is het een populaire plek om te zeilen, kitesurfen en windsurfen, maar ook kajakken, suppen en duiken kan hier prima. Daarnaast vind je hier kleine strandjes met ondiep water en speelplekken, zodat ook kinderen zich hier prima kunnen vermaken.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.