De 5 indrukwekkendste meren van Sauerland

Vlonder in een bergmeer

5 augustus 2020

door Thijs in Watersport

Het prachtige landschap van het Sauerland wordt mede bepaald door haar ontelbare indrukwekkende meren. Het zijn veelal stuwmeren die niet enkel voor het opwekken van elektriciteit zorgen, maar ook tal van andere activiteiten bieden. Een prachtige wandeling langs de oevers, jezelf uitdagen tijdens verschillende watersporten of gewoon een verfrissende duik nemen, het kan hier allemaal. In dit weblog hebben we de 5 indrukwekkendste meren van het Sauerland voor je op een rij gezet.

Stuwmeren in Sauerland

De ontelbare meren in het Sauerland zijn stuk voor stuk stuwmeren die voornamelijk dienen voor het opwekken van elektriciteit. Maar dat is zeker niet de enige functie die ze hebben. Ze zorgen bijvoorbeeld ook voor drinkwater in het Ruhrgebied en in in de zomer kun je hier heerlijk genieten van de talrijke activiteiten in en rondom de meren. Tijdens een wandeling langs de oevers ontdek je de leukste uitstapjes en de mooiste bezienswaardigheden zoals een imposante stuwdam of het Visionarium Diemelsee. Het grote aanbod aan watersportmogelijkheden zorgt bovendien voor spanning en plezier voor jong en oud.


#1. Sorpesee

In het oosten van Hochsauerland ligt het indrukwekkende meer Sorpesee met Langscheid als belangrijkste bestemming. Kuieren over de prachtige promenade terwijl de kinderen zich uitleven op de speelplaatsen van het strand, het is genieten geblazen in dit luchtkuuroord. Aan de zuidoever van de Sorpesee ligt een bekende promenade, de Amecke promenade met de bijbehorende 'Airlebenisweg', die met maar liefst 15 stations met fonteinen en andere waterobstakels een indrukwekkend plaatje vormt. Bovendien is de Sorpesee ook een bestemming bij uitstek om te vissen, zeilen en surfen.

#2. Möhnesee

De Möhnesee is met een oppervlakte van 10 km² het grootste stuwmeer van heel Europa! Bovendien heeft het aan de westoever een indrukwekkende stuwdam de over een afstand van 650 meter maar liefst 40 meter de hoogte in reikt. Beklim het hoge uitzichtplatform, de Möhnesee-Turm, en aanschouw het indrukwekkende tafereel. Bovendien zijn hier ook talrijke activiteiten mogelijk. Fiets helemaal rond het meer met de 'Ufer Tour', bewandel de 'Waldroute', neem een verfrissende duik in het water of ga een middagje suppen, het kan hier allemaal. Andere activiteiten rondom de Möhnesee zijn onder andere het ‘Landschaftsinformationszentrum’, AquaFun Soest en het Soester Kletter-Park.

Möhnesee
Möhnesee (Foto: © Sauerland-Tourismus e.V. / Klaus-Peter Kappest)

#3. Diemelsee

In het oosten van de streek ligt het kleinste meer van het Sauerland, de Diemelsee, verscholen tussen de bossen van het prachtige Natuurpark Diemelsee. Vanuit het gezellige Willingen is dit indrukwekkende plaatje makkelijk te bereiken. Fietsers kunnen hun hart ophalen bij dit meer tijdens een rit over de 110 kilometer lange Diemelradweg. Ook kun je hier genieten van talrijke activiteiten zoals het maken van een rondvaart, zwemmen, surfen, zeilen of vissen. Bovendien vind je aan de oevers van de Diemelsee de indrukwekkende mijn Kilianstollen en het outletcenter ‘Westheimer Brauwelt’. Jezelf vervelen doe je hier niet!

#4. Hennesee

Zowel op het water als langs de oevers heeft het veelomvattende meer Hennesee van alles te bieden. Beklim de 333 treden van de 'hemeltrap' en geniet van een adembenemend uitzicht op het uitkijkplatform in het midden van de dam. Waag je daarna met het hele gezin aan het uitdagende 'SinnePfad' en leer tijdens 10 verschillende stops de leukste dingen bij over de Hennesee. Bij slecht weer kun je hier tot slot de Veltins brouwerij induiken of kun je een bezoek brengen aan het Sauerländer Besucherbergwerk (mijn).

Hennesee
Hennesee (Foto: © Sauerland-Tourismus e.V. / Klaus-Peter Kappest)

#5. Bigge- en Listersee

Op zoek naar een mooie vakantiebestemming in het Sauerland? Trek dan naar het zuidwesten en geniet van heerlijke ontspanning aan de Bigge- en Listersee. Op dit indrukwekkende stuwmeer kun je je vermaken met verschillende watersporten zoals zeilen, duiken, roeien, kanoën of gewoon een verkoelende zwempartij. Aanschouw hier ook de beroemde Atta-Höhle, wandel over de Biggedam in Attendorn en beleef de mooiste momenten met het hele gezin. Rondom het meer liggen talrijke bestemmingen, campings en bezienswaardigheden die ontspanning en plezier garanderen.

Zomervakantie tips