Skip to navigation Skip to main content

Winterberg: 9 dingen die je gedaan moet hebben

Winterberg Lift
© Spalder Media Group

Winterberg is een stadje in het Sauerland op slechts een paar uur rijden van Nederland. Zoek je bergen dichtbij huis, dan ga je naar Winterberg en het Sauerland. Winterberg is erg bekend onder wintersporters, maar het Sauerland is een gebergte waar je je ook heerlijk kunt uitleven in de zomer. Niet zo hoog als de Alpen, daardoor heel geschikt voor families. En in deze lage bergen is van alles te beleven en te doen. Een leuke bestemming dus voor wie een actieve vakantie zoekt, maar niet zoveel tijd heeft. In dit blog vind je 9 dingen in Winterberg die je tijdens je weekendje weg kunt doen.

1. Bezoek de Kahler Asten

De Kahler Asten is de huisberg van Winterberg. Het is niet de hoogste, maar wel de bekendste berg van het Sauerland. Hij is 840 meter hoog en ligt op 5 kilometer van Winterberg. Bovenop de berg is een toren van 20 meter hoog. Voor een euro mag je deze beklimmen. Een smalle wenteltrap leidt naar de top met uitzicht op het Sauerland. Onderin de toren zit een gezellig restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Overnachten in de Astenturm? Meer informatie >

2. Eten & drinken in Winterberg

Winterberg is een klein stadje met een gezellig centrum. Slenter eens over de markt. Er is van alles te beleven. Je vindt er in de zomer meerdere terrassen, café’s en restaurants. Heb je honger? Kies dan voor Italiaanse pasta, een Irish Pub, een Hollandse pannenkoek of echte Duitse pot. Je kunt lekker eten bij: Alm Stubn, Blackwater Irish Pub en Benny’s Kartoffelkiste. Er zijn verrassend veel winkels. Bijnaam van Winterberg is niet voor niks: Winkelberg!

Winterberg Dorp
© Spalder Media Group

3. Panoramabrug

Op Erlebnisberg Kappe is een brug gespannen van 400 meter lengte. Deze spannende hangbrug biedt groots uitzicht over Winterberg, maar is nog veel meer. Op de panoramabrug kun je klimmen en klauteren. En ben je aan de overkant? Dan ga je met de glijbaan naar beneden. Hoeft dit voor jou allemaal niet? Al het klauterwerk kun je vermijden als je alleen wilt genieten van het uitzicht.

4. Kiezen tussen het trailpark of bikepark

Wat je in Winterberg zeker moet doen is mountainbiken. Je kunt zelf een mtb meenemen of er één huren. Er zijn veel verhuurpunten. Daarna moet je nog kiezen wat je wilt doen op de fiets. Er zijn een bikepark, een trailpark en vele kilometers aan mountainbikeroutes. In het bikepark neem je een liftje omhoog en ga je downhillen. In het trailpark ga je op eigen kracht omhoog. Het park biedt uitdagende routes voor alle mountainbikers. De 14 routes bieden singletrails, kuipbochten en wortelpassages. Beide parken hebben routes voor beginners en gevorderden. Wil je niet naar het bikepark of trailpark? Dan wacht je in de omgeving nog eens kilometers aan mountainbikepaden door de heuvels van het Sauerland.

Bikeparkwinterberg

5. Klimmen en klauteren

In het Kletterwald Winterberg zijn vijf parcoursen die uitnodigen om te klimmen en te klauteren. Voor de allerkleinsten is er het kinderparcours. De meest uitdagende is het sportparcours op een hoogte van vijf tot elf meter. Nadat je eerst leert hoe je je moet zekeren, ga je daarna de lucht in om je balans, coördinatie, kracht en hoogtevrees te testen.

6. Rodelen op de zomerrodelbaan

Winterberg heeft een rodelbaan van 700 meter lang op de Erlebnisberg Kappe. Voel de wind in je haren als je op de slee naar beneden suist. Je kunt zelf bepalen hoe hard je gaat. Durfals remmen nauwelijks. Kinderen vanaf acht jaar mogen zelfstandig in de rodelbaan naar beneden. 

Erlebnisberg Kappe In Winterberg
© Erlebnisberg Kappe - Winterberg

7. Wandel de Sauerland Extrem

Op vijf minuten afstand van het centrum van Winterberg vind je een bergkloof tussen de heuvels. De kloof is scherp, rotsig en diep. Je loopt langs de rand van deze kloof. De wandeling is slechts vier kilometer, maar zeker de moeite waard. Start- en eindpunt is bij het Kurpark in het centrum van Winterberg. 

8. Bezoek St. Georg skischans

De skischans is hét beeldmerk van Winterberg. In 2000 is dit modern ogende symbool neergezet. Je kunt voor een euro omhoog klimmen. Doe dit en stel je voor dat je hier vanaf moet, heftig! In de zomer wordt de skischans ook gebruikt, dan leggen ze er skimatten neer. Onderaan vind je Restaurant Schanzentreff, waar je kunt bijkomen van de duizelingen.

9. Terugkomen in de winter

Winterberg is zo leuk, daar kom je natuurlijk nog een keer terug. Ook in de winter kun je hier heel goed wandelen. En wil je een dagje wat anders? Ga dan naar de bobsleebaan. Dit is één van de snelste bobsleebanen van de wereld. Zelfs in de taxibob ga je nog 130 km/u. De bob gaat helaas alleen in de winter. Terugkomen dus!

Afbeelding - Willingen
© TVB Winterberg
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.