10 dieren die je kunt tegenkomen in de Alpen

Marmot met bloem in de hand, dieren in de Alpen

5 februari 2019

door Joanne in Algemeen

In de Alpen zijn vele dieren die je kunt tegenkomen terwijl je een wandeling maakt. Je hebt een beetje geluk nodig en soms een scherp oog, maar dan kun je dieren spotten; niet alleen hoog in de lucht, maar ook laag bij de grond. Ben je er op gebrand om niks te missen? Ga dan met een gids op pad. Een gids kent de omgeving en weet daardoor precies waar je de dieren kunt vinden. In de Alpen zijn op meerdere plekken dierentuinen speciaal met dieren die in de Alpen voorkomen. De Alpenzoo in Innsbruck heeft ze allemaal. Ga je hier naartoe, dan zie je zeker een gems, wolf en een lynx! 

#1. Gems

Gemzen lijken wel aan de berg vastgeplakt. Ze lopen zomaar tegen een bergwand omhoog. Ze komen voor in bijna de gehele Alpen rond of boven de boomgrens. Als je ze ziet gaan ze vast als een ballerina van rots naar rots. 

#2. Beer

Door een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen in het Alpengebied. In de jaren ’90 was de beer vrijwel uitgestorven in de Alpen. Nu groeit de populatie gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.

#3. Wolf

De wolf zie je op steeds meer plekken in de Alpen terug. Vanuit Italië zijn ze via Frankrijk weer het Alpengebied in getrokken. Er zijn al dieren gespot in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Je zal een wolf niet snel treffen, het dier is van nature schuw en hij mijdt contact met mensen als dat mogelijk is.

Wolf
(Foto: © pxhere.com)

#4. Steenbok

Steenbokken leven in roedels en hoog op de berg. Pas boven 2000 meter maak je serieus kans om een steenbok te spotten. Je kunt deze herkennen aan lange hoorns die naar achter wijzen. 

#5. Marmot

Marmotten zijn schattige dieren. Ze leven boven de boomgrens (1500 meter). Daar graven ze ondergrondse gangenstelsels. Ze waarschuwen elkaar voor gevaar als ze bovengronds zijn. Het hoge gepiep kun je gemakkelijk verwarren met een vogel. 

Marmot
(Foto: © pixabay)

#6. Alpensalamander

Wil je een Alpensalamander spotten dan zoek je in drogere bergstreken en (kalksteen) grotten. Het beestje is volkomen zwart en komt voor in de gehele Alpen. Er is ook een Alpenwatersalamander. Deze is afhankelijk van water. Hij kent echter een landfase waardoor ze makkelijk te verwarren zijn. De Alpenwatersalamander heeft een felle oranje buik, de Alpensalamander is geheel zwart. 

#7. Alpenkauw

Alpenkauwen zijn nauw verwant aan Alpenkraaien en ze leven alleen maar boven de boomgrens. Zie je een groep vogels hoog boven de gletsjer dan kunnen dat zomaar Alpenkauwen zijn. Net als kraaien passen ze zich makkelijk aan in hun voedingspatroon. Zo voeden ze zich vaak met afval dat mensen achterlaten op de berg. 

Alpenkauw
(Foto: © pixabay)

#8. Lynx

Een lynx is een katachtig roofdier. Doordat de lynx enorm in populatie is afgenomen is het dier nu beschermd, gelukkig gaat het op sommige plaatsen weer wat beter met de lynx. Er worden regelmatig lynxen waargenomen op diverse plekken in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. 

Lynx
(Foto: © pixabay)

#9. Steenarend

Een roofvogel boven de bergen te zien jagen is mooi om te zien. Vaak zie je ze van een afstand en is het niet duidelijk om welke roofvogel het gaat. De kans is groot dat het gaat om een steenarend. Deze cirkelt hoog boven de berg voor hij zich in een duikvlucht op zijn prooi stort. 

#10. Moeflon

Een moeflon, wat is dat ook al weer? De moeflon wordt wel het wilde Europese schaap genoemd. Je kunt een moeflon herkennen aan de grote krullende hoorns. Het geeft het dier een indrukwekkende uitstraling. Deze komen niet alleen in de Alpen voor, je kunt ze in de Ardennen en op de Veluwe aantreffen. 

Moeflon
(Foto: © PickPic)

Wat is het gekste dier dat jij bent tegengekomen in de Alpen? Een kameel, een alpaca of een hond aan de lijn?

Zomervakantie tips