Skip to navigation Skip to main content
Ford Mustang Mach-E Zomer

Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar de Alpen, betekent dit dat je flink wat kilometers moet overbruggen. Natuurlijk heb je dat ervoor over, want bij aankomst kun je genieten van een welverdiende vakantie. Toch is dat voor een familievakantie niet altijd ideaal. Het duurt lang voor de kinderen en om de haverklap vragen ze hoeveel kilometer jullie nog moeten rijden. Gelukkig is daar de oplossing om de tijd te doden: spelletjes spelen. In dit blog heb ik de leukste spelletjes voor in de auto op een rijtje gezet.

1. Zoek het kenteken

Is het druk op de weg of sta je in de file? Speel dan het spelletje ‘zoek het kenteken’. Ga bijvoorbeeld opzoek naar kentekens uit het buitenland of naar kentekens met een bepaalde lettercombinatie. Ook leuk: aan Duitse nummerborden kun je zien waar de auto vandaan komt. Raad jij alles goed?

2. Wie of wat ben ik

Laat iedereen om de beurt een dier, persoon of voorwerp bedenken, zonder dit met de andere inzittenden te delen. Vervolgens mag iedereen dit in een maximaal aantal vragen raden. Je kunt het zelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt.

3. Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een gouwe ouwe, maar wel ontzettend leuk en ideaal voor in de file. Je mag natuurlijk alleen iets kiezen dat op dat moment ook echt zichtbaar is. Wordt het een voorwerp in de auto of juist daarbuiten?

Mcdonalds
Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is... GEEL!

4. Wie het langst stil kan zijn

Ben je de drukte van de kinderen op de achterbank even helemaal zat? De oplossing zit in een heel simpel spelletje: doen wie het langste stil kan zijn. Uiteraard met een lekker ijsje als beloning, maar dan moeten ze wel serieus meedoen en minimaal een aantal minuten stil zijn. Wedden dat het helpt!

5. Raadsels

Als je op vakantie gaat met oudere kinderen, een ander stel of een groep vrienden, dan is het leuk om vooraf een aantal raadsels op te zoeken. Schrijf deze op papieren kaartjes en laat iedereen om de beurt een raadsel oplezen.

Duitse auto's autobahn
© Spalder Media Group

6. Ik ga op reis en ik neem mee

Eén van de spelletjes die ik onderweg met mijn ouders en zusje altijd speelde: ik ga op reis en ik neem mee. De eerste speler noemt iets dat hij of zij meeneemt op reis en de volgende speler moet dat herhalen en er zelf iets aan toevoegen. De volgende speler herhaalt de vorige twee items en voegt daar weer iets aan toe. Zo ga je door, tot er een speler is die de draad kwijtraakt. De winnaarsmentaliteit zorgt ervoor dat de kinderen daarna nog minimaal drie rondes willen spelen.

7. Geen ja, geen nee en geen ehhhhh…

Bedenk een vraag en laat om de beurt iemand antwoorden. Het lijkt heel makkelijk, maar de woorden ja, nee en ehhhhh zijn verboden. En dat is best lastig, want van nature zijn dit antwoorden die we snel geven. De persoon die de vraag goed heeft zonder één van deze drie woorden te gebruiken, mag de volgende vraag stellen.

Fileduitsland
© Spalder Media Group
Bingo!

8. Nummerborden bingo

Neem een stapeltje bingokaarten en potloden mee in de auto. Let op: dit moeten wel bingokaarten met dubbele cijfers zijn (niet 9, maar 09). Iedereen zoekt nu de nummers die op de kaart staan op nummerborden van auto’s die voorbijrijden. Natuurlijk moet je wel even roepen als je een cijfer ziet, zodat iedereen dat ook even kan controleren. Kaart vol? BINGO!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.