Natuurparken in Karinthië: Weissensee & Dobratsch

Natuurparken in Karinthië: Weissensee & Dobratsch

9 oktober 2017

door Florien in Bestemmingen

Oostenrijk is maar liefst 48 natuurparken rijk. De natuurparken zijn stuk voor stuk bijzonder en bieden allemaal een uniek stukje flora en fauna. In Karinthië liggen de twee natuurparken Weissensee en Dobratsch. De één bekend als heerlijk zwemmeer, de andere vanwege een prachtige Alpenweg en een kalksteenformatie met de meeste grotten van Oostenrijk. Beide natuurparken hebben twee dingen gemeen en dat zijn de leuke activiteiten die je er kunt ondernemen en de schitterende natuur.

Waarom wordt een natuurgebied natuurpark?

Een natuurpark is een natuurgebied dat wordt beschermd en voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo hebben alle betrokken gemeentes toestemming gegeven, het gebied moet vrij toegankelijk zijn voor publiek, er zijn een aantal bijzondere kenmerken en het onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Bij de natuurparken van Karinthië is een ander punt erg belangrijk en dat is milieuvriendelijk toerisme.

Natuurpark Dobratsch: het eerste natuurpark

In het zuiden van Karinthië, vlakbij de stad Villach, ligt natuurpark Dobratsch. Het park werd in 2002 opgericht, omdat men de 2166 meter hoge Dobratsch en de omliggende natuur wilde beschermen. Daarmee was dit het eerste natuurpark van Karinthië. Het gebied heeft een oppervlakte van 7270 hectare en heeft een grote diversiteit aan planten en dieren. Je vindt hier onder andere 125 vogelsoorten, 800 verschillende plantensoorten en meer dan 1400 vlindersoorten. Daarnaast vind je hier een aantal exotische dieren, zoals schorpioenen en slangen. Het park wordt gekenmerkt door ruige rotsformaties, bergweides vol met bloemen, bos en bergen.

Natuurpark Dobratsch
(Foto: © Albin Niederstrasser)

Activiteiten in Natuurpark Dobratsch

Natuurpark Dobratsch is een bestemming waar je tal van activiteiten kunt ondernemen. Vooral wandelen is hier erg populair, want er liggen meer dan genoeg mooie routes in het natuurgebied. Diverse themawandelingen en leerpaden, zoals de Stollenwanderweg Bad Bleiberg (5 km) en het Warmbader Natur- und Kulturlehrpfad (3 km), leren je meer over het gebied. Veel van dit soort paden zijn leuk voor het hele gezin. Een andere tip is de 72,2 kilometer lange Dobratsch Rundwanderweg. Deze lange afstandswandeling is verdeeld over 4 etappes en overbrugt ruim 2700 hoogtemeters. Een andere manier om het natuurpark te ontdekken, is via de 16,5 kilometer lange Villacher Alpenstrasse. De route is schilderachtig en geeft je een goed beeld van het gebied. Tijdens het rijden passeer je meerdere uitzichtpunten.

 Natuurpark Dobratsch
(Foto: © Andreas Kolarik)

Natuurpark Weissensee: een vakantie aan het water

Natuurpark Weissensee ligt in het zuidwesten van Karinthië en is een populaire vakantiebestemming. Met name vanwege de enorme aantrekkingskracht van de Weissensee. Sinds 2006 heeft men het meer en de omliggende omgeving benoemd tot natuurpark. Het park heeft een oppervlakte van 7640 hectare en bestaat uit een grote hoeveelheid water, bos, weidelandschap vol bloemen en bergen. Bijzonder is dat je hier maar liefst 34 verschillende orchideeën kunt bewonderen. Daarnaast leven er een aantal zeldzame dieren, zoals lynxen en beren. Wel is de kans dat je één van de twee tegenkomt erg klein.

Natuurpark Weissensee
(Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Activiteiten in Natuurpark Weissensee

Natuurpark Weissensee heeft voor ieder type vakantieganger wel iets te bieden. Je kunt hier niet alleen vakantievieren aan het water, maar ook tal van wandel- en/of fietstochten maken. De omgeving heeft meer dan 200 kilometer aan wandelpaden te bieden, waarvan de Seeuferweg een echte aanrader is (8,5 km). Het meer bereikt zomers temperaturen tot wel 24 graden. Niet alleen kun je er heerlijk zwemmen, maar je kunt ook allerlei watersporten beoefenen. Daarnaast is het mogelijk om een boottocht over het meer te maken.

(Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)
(Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Tips en weetjes in de natuurparken:

  • Natuurpark Weissensee en Dobratsch zijn beide gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.
  • Je kunt in Natuurpark Weissensee een speciaal arrangement boeken. Daarbij maak je een boottocht en een wandeling. De lunch bestaat uit lokale specialiteiten en deze nuttig je op een vlot op het meer.
  • In de dorpen zijn allerlei leuke delicatessewinkeltjes te vinden. Hier verkoopt men specialiteiten uit de streek en die kun je in de meeste gevallen ook proeven.
  • De Dobratsch (de berg) is een belangrijke drinkwatervoorziening voor Villach.

Heb jij de natuurparken wel eens bezocht?

Zomervakantie tips