Skip to navigation Skip to main content

Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein
© Bayerische Schlösserverwaltung
Neuschwanstein
© Bayerische Schlösserverwaltung
Neuschwanstein
© Bayerische Schlösserverwaltung
Neuschwanstein
© Bayerische Schlösserverwaltung
  • Volgens velen het mooiste kasteel ter wereld
  • Het kasteel van Doornroosje is afgeleid van dit bouwwerk
  • Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Duitsland
Slot Neuschwanstein, of Schloss Neuschwanstein in het Duits, is een van de beroemdste en mooiste kastelen ter wereld. Dagelijks bezoeken duizenden mensen dit bouwwerk dat zonder twijfel een van de highlights is voor toeristen in Duitsland. Slot Neuschwanstein ligt in het dorp Schwangau en is niet het enige kasteel in deze gemeente, ook Slot Hohenschwangau is een trekpleister van het idyllische dorpje. Het kasteel kun je het hele jaar bezoeken, waarbij ieder seizoen haar charme heeft. In de winter maakt de sneeuw het plaatje weer heel anders dan in de herfst, het voorjaar of de zomer.

Slot Neuschwanstein: sprookjeskasteel op een berg

Slot Neuschwanstein werd gebouwd in opdracht van Koning Ludwig, oftewel Lodewijk II van Beieren. Begin negentiende eeuw stonden er twee ruïnes op de rots waar nu het kasteel staat, welke onder andere werden gebruikt als uitkijkpunt van de lokale bevolking. Lodewijk II wilde graag zijn eigen bijzondere kasteel bouwen, een echt middeleeuws ridderslot en liet zich inspireren door andere bouwwerken zoals Slot Wartburg in Eisenach en het kasteel Pierrefonds in de buurt van Parijs. Het sprookje dat hij in zijn hoofd had werd tussen 1869 en 1892 gebouwd. Echter is het nooit helemaal afgebouwd zoals hij wilde, want hij had oorspronkelijk nog meer gebouwen op de planning staan. Lodewijk II was een excentrieke man die overigens meer geïnteresseerd was in romantische sprookjes dan in het leiden van een leger en hij werd – onder andere om die reden – afgezet in 1886. Een dag later werd zijn levenloze lichaam in een nabijgelegen meer gevonden, een dubieuze vondst, want hij was een goede zwemmer…

Bezoek meer dan waard

Ondanks dat je bij Slot Neuschwanstein nooit alleen zal zijn, is het een bezoek toch echt meer dan waard. Het is een prachtig en indrukwekkend bouwwerk. Je kunt het kasteel alleen bezoeken middels een rondleiding en dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. De gids geeft veel informatie over het leven en de bijzondere gewoonten van Lodewijk II en de geschiedenis van het kasteel. Slot Neuschwanstein is op een berg gebouwd en je kunt er op een aantal manieren komen. Je kunt te voet de berg op, wat een pittige klim is van ongeveer 20 minuten. Ook rijdt er een treintje of kun je ouderwets met de paardenkoets omhoog. Het mooiste uitzicht op het sprookjeskasteel heb je trouwens vanaf de Marienbrücke die in 1850 gebouwd werd.

Bereid je goed voor

Gezien de enorme drukte van mei tot oktober, wordt aangeraden online vooraf tickets te kopen of op tijd bij de kassa te staan, welke ’s ochtends een uur voor opening van het kasteel opengaat. Op drukke dagen bezoeken soms tienduizend toeristen Slot Neuschwanstein en dan zijn de tickets soms rond het middaguur uitverkocht of sta je twee tot drie uur in de rij. Even spontaan een bezoekje brengen aan Slot Neuschwanstein is dus lastig: plan het vooraf, zodat je weet dat je toegang hebt. Vroeg in de ochtend of laat in de middag is het er bovendien het meest rustig en kun je goed genieten van alle pracht die het kasteel te bieden heeft.

(Foto's: © Bayerische Schlösserverwaltung)

Logoneuschwanstein

Slot Neuschwanstein

Entreeprijzen
  • Prijs volwassenen: 15,00
  • Prijs kinderen (18): 00,00

Openingstijden

Maandag 09.00 -18.00
Dinsdag 09.00 -18.00
Woensdag 09.00 -18.00
Donderdag 09.00 -18.00
Vrijdag 09.00 -18.00
Zaterdag 09.00 -18.00
Zondag 09.00 -18.00
April tot 15 oktober dagelijks van 09.00 tot 18.00 uur. Vanaf 16 oktober tot maart: 10.00 tot 16.00 uur.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*