Mountainbike cursussen voor kids in Tirol

Mountainbike cursussen voor kids in Tirol

6 april 2016

door Thijs in Fietsen/MTB

Met een brede grijns en hoogrode konen komt Max zijn ouders tegemoet fietsen. “Het was helemaal te gek, mama. Ik kan zelfs al trails naar beneden fietsen, papa.” Het negenjarige jochie is zo ontzettend enthousiast dat hij haast niet weet wat hij het eerst zal vertellen. Hij doet mee aan het Kitzalpbike Junior Camp van fietsprof Kurt Exenberger, die ook trainer van het Oostenrijkse nationale mountainbike team is.

Kitzalpbike Junior Camps

Zes weken lang, van 25 juli t/m 2 september, worden de cursussen van de Kitzalpbike Junior Camps aangeboden. Sinds drie dagen verkent Max samen met 23 andere kinderen die met hun gezin hun zomervakantie in de regio doorbrengen fietsend de bergen van de Kitzbüheler Alpen. Dat hij er vandaag al honderden hoogtemeters op heeft zitten, is Max niet aan te zien. Trots als een pauw vertelt hij zijn ouders over de avonturen die hij weer beleefd heeft. Trails fietsen, steile bochten maken, balanceren over houten platformen – voor de kinderen zijn de bike camps puur avontuur op twee wielen.

Balans en conditie spelenderwijs trainen

“De kinderen zijn zo ontzettend enthousiast bezig, dat ze er helemaal geen erg in hebben, wat voor trainingsprogramma we hier eigenlijk spelenderwijs afwerken”, legt cursusleider Exenberger uit. Op het grote trainingsparcours van Exenbergers Bike Academy in Kirchberg wordt in de eerste plaats balans en behendigheid getraind, maar tegelijkertijd vereisen berg- en dalritten ook een behoorlijke portie kracht in armen en benen. De trainers moeten de kleine bikers soms zelfs intomen: “Kinderen hebben weinig angst en maken daardoor des te sneller vorderingen.” De meeste kinderen kunnen al na twee à drie dagen cursus veilig en met veel plezier via lichte trails afdalen.

Balans en conditie spelenderwijs trainen
(Foto: © Tirol Werbung / Serfaus Fiss Ladis)

Eerste wedstrijdervaringen

Kids en youngsters die al veilig op twee wielen naar het dal kunnen stuiven, kunnen hun behendigheid in het Rookie Camp in het Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis nog verbeteren. Onder het motto ‘leren en plezier hebben met profs’ krijgen kids van 11 tot 18 jaar van 2 t/m 7 augustus 2016 waardevolle tips van echte experts. Gedurende de hele week staan onder andere de huidige kampioene in downhill, Alice Kühne, en de trainer van het Kona-profteam klaar met waardevolle tips. Het hoogtepunt van dit trainingscamp is de deelname aan de iXS International Rookies Championships, het informele jeugd-wereldkampioenschap, dat elk jaar in het Bikepark in Serfaus-Fiss-Ladis plaats vindt.

Goed materiaal is belangrijk

Bij de Kitzalpbike Junior Camps in Kitzbühel ligt de nadruk niet zo zeer op concurrentie – het camp staat vooral in het teken van plezier. Max staat alweer te popelen om morgen weer op zijn zadel te mogen gaan zitten. Hij heeft zijn bike in de shop van de Academy gehuurd, evenals de bijbehorende veiligheidsuitrusting. “Zonder het juiste equipment begin je niets”, aldus Exenberger. De kids mogen echter ook hun eigen bikes meenemen: “Het is alleen wel belangrijk dat die mountainbikes banden met een goed profiel en goed werkende remmen hebben. De vering speelt hier nog niet zo’n heel grote rol.”

Goed materiaal is belangrijk
(Foto: © Tirol Werbung / Serfaus Fiss Ladis)

Gezinssport mountainbiking

Overdag, als Max samen met Kurt en de andere kids zijn rondjes draait, genieten zijn ouders, die zelf ook enthousiaste mountainbikers zijn, van heerlijk ontspannende uurtjes op de Fleckalmtrail en op de Gaisberg in Kirchberg: “Dit is echt een perfecte vakantie. Max vermaakt zich prima en ook wij komen op onze kosten. En wat natuurlijk ideaal is: In de toekomst kunnen we met het hele gezin mountainbiken.” Exenberger kan dit alleen maar beamen. Ouders die zelf graag mountainbiken profiteren enorm als hun kinderen op een bike camp zitten. “Het is net als met skiën. De kinderen leren daar ook het snelst als ze kinderskilessen in de skischool krijgen.” En dat biken steeds meer het skiën voor de zomer aan het worden is, zou inmiddels toch al aardig bekend moeten zijn.

Gezinssport mountain biking
(Foto: © Tirol Werbung / Serfaus Fiss Ladis)

Zomervakantie tips