Skip to navigation Skip to main content

De mooiste fietsroutes van Zwitserland

6224 - De mooiste fietsroutes van Zwitserland

Mountainbiker, wielrenner of sportieve fietser? Voor iedereen liggen er in Zwitserland prachtige routes klaar. Ook kunt u op steeds meer plekken een e-bike huren of uw accu opladen waarmee fietsen in een bergachtige omgeving toch een stukje makkelijker wordt. Langs meren, door uitgestrekte bossen en over Alpenreuzen: het pure Zwitserland ontdek u op de fiets.

De mooiste e-bike route: de Merenroute

E-biking heeft een enorme vlucht genomen in Zwitserland, niet in de laatste plaats omdat in Zwitserland de ‘Flyer’ wordt gemaakt, het topmerk op het gebied van e-bikes. De tour voor Flyer e-bikes voert door een echt ansichtkaartenlandschap van het Meer van Genève naar het Bodenmeer. Het gedeelte tussen het Berner Oberland en het Vierwoudstedenmeer overtreft de stoutste verwachtingen. De Merenroute bestaat uit vier etappes en is in totaal 185 kilometer lang. Onderweg overbrugt u flink wat hoogteverschil, waardoor de elektrische ondersteuning van de e-bike goed van pas komt.

De mooiste fietsroute: de Rijnroute

De Rijnroute volgt de Alpenrivier van de bron van de Rijn in Andermatt via de Bodensee en Basel naar Rotterdam. Vanuit Nederland gezien wordt het vanaf het Bodenmeer een echte panoramatocht met uitzicht op fruitboomgaarden en kastelen tot aan de Rijnwaterval. Op dag één tussen St. Margarethen en Kreuzlingen krijgt u 62 kilometer voor de wielen. Onderweg maakt u even een uitstapje naar Oostenrijk om daarna snel weer de oevers van het Bodenmeer en het oude cultuurlandschap van Thurgau op te zoeken. De tweede dag moet u enkele hoogtemeters overwinnen, maar daar staat een vorstelijke beloning tegenover. Bij Schaffhausen wacht de Rijnwaterval, de grootste waterval van Europa.

De mooiste fietsroute: de Rijnroute

De mooiste mountainbikeroute: Alpine Bike

Een uitdaging qua conditie en techniek, maar een onbetaalbare ervaring. Deze mountainbiketocht voert in 16 etappes van Scuol in Graubünden naar het Meer van Genève. Al tijdens de eerste drie etappes valt u van het ene adembenemende uitzicht in het andere. Op de route van Scuol naar St. Moritz overbrugt u in totaal 115 kilometer. Uitdagingen liggen te wachten in de vorm van de klim vanuit Tschierv door het lichte lariksbos naar het mystieke Val Mora. Vanuit Livigno wordt de toch zelfs voor geoefende mountainbikers een uitdaging. Over steile grindpaden klimt de route meer dan 800 meter naar de Pass Chaschauna.

De mooiste wielrenroute: Engadin Radmarathon

Voor wielrenners vallen er tal van Alpenreuzen te overwinnen in het Zwitserse landschap. Ook worden er op diverse plekken tochten georganiseerd zodat u zich kunt meten met andere fietsers. Een van de bekendste wielertochten in Zwitserland is de Engadin Radmarathon in Graubünden. Het parcours bestaat uit twee ronden en voert over bergpassen, waarvan vier boven de 2.000 meter. Tijdens de eerste ronde van 97 kilometer staan de Ova Spin, Forcola di Livigno en Berninapass te wachten. Na deze bergen overwonnen te hebben, keert u terug in startplaats Zernez waar de tweede ronde van 114 kilometer begint. Het zwaartepunt van de Engadin Radmarathon ligt op de 2.383 meter hoge Fluelapass. Als laatste en vijfde beklimming ligt de Albulapass op je te wachten. Een ware uitdaging voor iedere wielrenner!

De mooiste wielrenroute: Engadin Radmarathon
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.