Met de E-bike door Tirol

Met de E-bike door Tirol

29 januari 2016

door Thijs in Fietsen/MTB

Op de fiets door Tirol kan gemakkelijker zijn dan u denkt. Wie de e-biketrend volgt, heeft dankzij de accu de wind mee. Zo worden de kilometers en de hoogtemeters opeens kinderspel. Dankzij het flinke netwerk van oplaadpunten behoren ook langere tochten in Tirol tot de mogelijkheden. Snelheden tot 25 km/u zijn toegestaan, en de fiets heeft geen enkele CO²-uitstoot. De motor vermenigvuldigt niet alleen de spierkracht met wel 1,5, maar houdt het ook, afhankelijk van het gebied, 40 tot 60 km of 5 tot 6 uur vol.

Altijd in hetzelfde tempo

De accu kan zowel mountainbikers als toerfietsers een steuntje in de rug geven. Van elk type fiets is tegenwoordig ook een gemotoriseerde variant te koop. Zo worden de verschillende niveaus binnen een groep gelijk getrokken en kunnen koppels met aandrijving naast elkaar, in plaats van achter elkaar rijden. Maar er is geen enkele e-bike waarmee enig eigen initiatief overbodig wordt. De motor werkt namelijk pas als de fietser begint te trappen. U krijgt de wind dus niet vanzelf mee.

Grootste E-bikebestemming ter wereld

1.000 kilometer, 330 e-bikes, 89 verhuurbedrijven, 77 accustations, 45 plaatsen in het Tiroler laagland in negen toeristische regio's met zeven fietsspeciaalzaken: dit zijn de indrukwekkende cijfers voor de Kitzbüheler Alpen. Dit gebied vormt samen met het Kaisergebirge het grootste e-bike-netwerk ter wereld. Op een e-bikekaart met routetips staat alles vermeld wat u nodig heeft voor een tocht op de e-bike, van routes en accustations tot reparatie- en verhuurbedrijven. Voor dit indrukwekkende routenetwerk werken het Brixental, Kitzbühel en Wilder Kaiser, St. Johann, Kufstein, Kaiserwinkl, het Pillerseetal, het Wildschönau en Hohe Salve nauw samen.

Kitzbüheler Alpen, grootste e-bikebestemming ter wereld
Foto: © Tirol Werbung

Bergen ongehinderd bike-plezier

Toppen en routes die tot voor kort enkel aan fietsers met een zeer goede conditie waren voorbehouden, worden nu dankzij de elektrische motor geleidelijk aan voor steeds meer fietsers bereikbaar. In het bergachtige landschap van Tirol vormt de conditie steeds minder vaak een belemmering. Ook de meer gemoedelijke fietser kan nu genieten van de hoger gelegen hutten en almen. In Paznaun-Ischgl, een van de hoogst gelegen e-bikegebieden ter wereld, komt u dankzij de verhuurbedrijven en accustations nu een heel eind verder en wordt de accu op tijd opgeladen.

Bergen ongehinderd bike-plezier

Op de e-bike kan eigenlijk iedereen in de regio Alpbachtal Seenland de 20 kilometer lange route van Inneralpbach naar Tiefenbachklamm in Brandenberg of de 35 kilometer naar Kufstein aan. In Hall-Wattens fietst u op de e-bike even gemakkelijk naar het Kugelwald am Glungezer bij Tulfes op 1.560 meter hoogte als naar de historische binnenstad van Hall. Inmiddels is ook het laatste deel van de Via Claudia Augusta, de langeafstandsroute in het Tiroler Oberland, overal voorzien van fietsverhuurpunten en accustations. Voor een overzicht van het routenetwerk in het Stubaital hoeft u niet eens de deur uit. Met de online kaart van Stubai stippelt u gewoon thuis vanuit uw luie stoel uw eigen route uit.

Meer informatie over de grootste E-bikebestemming ter wereld >>

Bergen ongehinderd bike-plezier
Foto: © Tirol Werbung
Reactie(s) Reageren?

door Kas op 1 mei 2014

De e-bike is echt een goede uitvinding. Niet voor in Belgie, maar in de bergen is het super. Spaart energie en je komt veel verder.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips