Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met uitzicht op de Achensee: 4 tips

Wandelingen Achensee
© Achensee Tourismus

De Achensee is volgens veel mensen een van de mooiste meren van de Alpen. De bergen van het Karwendel- en Rofangebergte creëren een prachtige omgeving rondom het meer. Vanwege de grootte en vele mogelijkheden van de Achensee is het een erg populaire vakantiebestemming. Je kunt er bijvoorbeeld zwemmen, suppen of kayakken in het helderblauwe water, wandelen op de hooggelegen wandelpaden fietsen op het uitgebreide netwerk van fietspaden. Al die mogelijkheden laten het hart van menig bergliefhebber sneller kloppen. Vandaag vertellen we je alles over de mooiste wandelingen met uitzicht op de Achensee.

Wandelen rondom de Achensee

Te voet valt er in de omgeving van de Achensee ontzettend veel te ontdekken. Je kunt heerlijk wandelen rondom het meer, maar ook de bergen intrekken. Eén ding is zeker: aan schitterende uitzichten geen gebrek. Er zijn zo veel mooie routes om te lopen met uitzicht op de Achensee, dat je de plank nooit mis slaat. Het berglandschap is veelzijdig en de 500 kilometer aan wandelpaden zijn geschikt voor verschillende niveaus. Voor gezinnen vind je er gemoedelijke wandelingen en voor gevorderde wandelaars zijn er uitdagendere routes. Wil je meer weten over alles wat leeft het gebied? Met de AchenseeCard kun je van begin mei tot eind oktober elke dag meegaan op een wandeltocht, waarbij een gids je alles vertelt over de omgeving.

Verken de Achensee te voet, per fiets, per boot of ga voor een combinatie! (Foto: © Indebergen)

#1. Wandeling Gaisalm

Een wandeling naar de Gaisalm kun je combineren met een van de leukste activiteiten die Achensee te bieden heeft, een boottocht op het meer. In tegenstelling tot andere wandelingen geniet je tijdens deze wandeling niet alleen van het uitzicht op, maar ook vanaf het meer. De Gaisalm is de enige berghut die alleen te voet of met een boot te bereiken is en ligt op een prachtige plek tussen berg en meer. Vanaf het dorpje Pertisau loopt een 17,4 km lange wandeling langs de westoever richting Achenkirch. Je vindt de Gaisalm iets meer over de helft van de tocht. Vanuit Achenkirch kun je vervolgens de boot terugnemen naar Pertisau. Als je niet zo'n zin hebt in een lange wandeling, kun je ook gewoon de boot terug nemen vanaf de Gaisalm.

Wandeling Geisalm

Duur 5 uur
Hoogtemeters 295 meter klimmen, 295 meter dalen
Afstand 17,4 km
Ondergrond Rotspaden, grindpaden
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Het prachtige uitzicht vanaf de Seebergspitze! (Foto: © Achensee Tourismus)

#2. Wandeling Achenkirch-Pertisau via de Seebergspitze

De wandeling van Achenkirch-Pertisau via de Seeberg is zeker een van de merkwaardigste routes met uitzicht op de Achensee. Je start de wandeling in Achenkirch of in Pertisau, net wat voor jou de beste locatie is. In tegenstelling tot de wandeling richting de Gaisalm, die vrij laag bleef, gaat deze wandeling een flink stuk omhoog via de Seebergspitze. Deze berg is 2085 meter hoog, je kunt je dus wel voorstellen dat het uitzicht op de Achensee vanaf dit punt fantastisch is. De route is helaas niet voor iedereen weggelegd en is vrij pittig van niveau. Met veel steile stukken en lastige passages is deze wandeling vooral geschikt voor de meer geoefende wandelaars.

Wandeling Achenkirch-Pertisau via de Seebergspitze

Duur 6 uur
Hoogtemeters 1298 meter klimmen, 1298 meter dalen
Afstand 12,9 km
Ondergrond Rotspaden, bospaden, almweides
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Wandeling Bärenkopf

De 1991 meter hoge Bärenkopf is een van de highlights van het gebied. Met uitzicht op de Achensee is het een van de bekendste bergtoppen in de omgeving. De Bärenkopf bevindt zich in het Karwendelgebergte en biedt een prachtig uitzicht over het dal en het turkoois-blauwe meer. Als je rekent vanaf het bergstation van de Karwendel lift, dan heb je de top na zo'n twee uur lopen bereikt. De route loopt door bossen en over bloemige almweides en een rotsachtig terrein naar de top. Je overbrugt binnen een relatief korte tijd flink wat hoogtemeters, het kan dus best steil zijn. De weg terug is gemakkelijk te vinden, je kunt namelijk dezelfde paden volgen richting het bergstation.

Wandeling Bärenkopf

Duur 2 uur
Hoogtemeters 570 meter klimmen, 570 meter dalen
Afstand 4,7 km
Ondergrond Rotspaden, bospaden, almweides
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Bärenkopf biedt een prachtig uitzicht over de dorpen in het dal en het meer. (Foto: © Achensee Tourismus)

#4. Wandeling Stanser Joch

De eerste hoogtemeters van de Stanser Joch wandeling overbrug je door middel van de Karwendel lift. Vanaf de lift loop je in zuidelijke richting naar de Bärenbadalm en vervolgens door een bos richting Weissenbachsattel. De route vervolgt via een steeds steiler wordende weg, over bloemige almweides. Zodra je voorbij de lawinehekken bent, ben je er bijna. Je maakt dan alleen nog een laatste klim naar de top, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Achensee hebt. De terugweg loopt via dezelfde route. 

Wandeling Stanser Joch

Duur 5 uur
Hoogtemeters 707 meter klimmen, 707 meter dalen
Afstand 10,1 km
Ondergrond Bospaden, rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Marit Zomer

Over Marit

Marit gaat al van kinds af aan op vakantie naar de bergen. Soms naar een van de bekende bergmeren, soms in een rustig bergdorp. Wandelen is haar favoriete bezigheid in de bergen.