Skip to navigation Skip to main content

Do's en don'ts: eten drinken in de bergen

54093 - Do's en don'ts: eten drinken in de bergen (2)

Tijdens een actieve dag in de bergen is goed eten en drinken ontzettend belangrijk. Zeker wanneer je jezelf waagt aan meerdaagse tochten. Wanneer je voldoende eet en drinkt, houd je je vocht- en energiebalans op peil. Hierdoor kun je de inspanning langer volhouden. Toch is voldoende en goed eten en drinken tijdens een zware bergwandeling lastiger dan het klinkt. Je vergeet het makkelijk en je kunt snel voor de verkeerde dingen kiezen. In dit blog geven we je een aantal do’s en don’ts over eten en drinken in de bergen.

Do: experimenteer met voeding voor je bergavontuur

Tijdens het wandelen in België, kun je prima experimenteren met drinken en voeding. Je lichaam reageert misschien wel beter op sportrepen dan op andere voeding en de ene smaak is lekkerder dan de andere. Onderschat niet wat voor nut eten en drinken tijdens een (lange en warme) inspanning met je lichaam doet. Als je dit hebt ervaren in je eigen land, heb je daar in de bergen veel profijt van. Ook geldt hierbij dat het niet verstandig is om voor voeding te kiezen in de bergen waar je lichaam niet mee gewend is.

54093 - drinken uit waterfles in de bergen (2)
Voldoende voeding en vocht is essentieel tijdens een inspannende bergwandeling

Don’t: eet geen zware maaltijd kort voor of tijdens de inspanning

Om een goede basis te leggen voor een zware wandeling in de bergen, is een goed ontbijt erg belangrijk. Een koolhydraatrijk ontbijt is een erg goede start (havermout, muesli, brood, jam), maar gun jezelf wel de tijd om dit te laten zakken. Weersta tijdens de lunch een voedzaam gerecht met veel vetten, aangezien dit zwaar op de maag ligt en niet snel verteerd. Wanneer je gaat wandelen wil je dat je bloed voornamelijk naar je spieren gaat en niet naar de organen die voedsel verteren. Verkeerd of te laat eten kan snel voor problemen zorgen.

Do: eet en drink kleine hoeveelheden

Tijdens het wandelen is regelmatig en kleine hoeveelheden eten en drinken erg belangrijk. Hierdoor kan het vocht en de energie makkelijker opgenomen worden door het lichaam, waardoor buikklachten een minder risico zijn.

54093 - bier na bergwandeling (2)
Drink regelmatig kleine hoeveelheden

Don’t: wacht niet totdat je honger of dorst krijgt

Zoals gezegd moet je niet te lang wachten met eten en drinken. Eet en drink regelmatig en niet alleen als je honger of dorst krijgt. Zo voorkom je een hongerklop en uitdroging. Als je honger of dorst ervaart, ben je eigenlijk al te laat. Kramp, hoofdpijn, en andere fysieke ongemakken liggen dan sneller op de loer.

Do: eet voldoende koolhydraten

De belangrijkste energiebron tijdens een wandeling in de bergen zijn koolhydraten. Eiwitten zijn goede stoffen voor na de wandeling en vet ligt te zwaar op de maag. Bananen, brood met jam en mueslirepen zijn goede koolhydraatrijke voedingstoffen.

Don’t: witbier aanzien voor sportdrank

Het is misschien verleidelijk om tijdens de lunch voor een lekkere halve liter witbier te gaan, maar het is niet bepaald verstandig. Ook al bevat het goede mineralen, toch zorgt alcohol ervoor dat vocht wordt onttrokken aan het lichaam. Door de effecten van alcohol kan je ‘trettsicherheit’ ook afnemen.

54093 - pasta eten in de bergen (2)
Bewaar het biertje voor na afloop

Do: eet waar je trek in hebt

Als je al uren bezig bent met een wandeling, dan ben je wel klaar met de smaak van sportrepen en bananen. Daarnaast neemt ook je eetlust af door de inspanning en de warmte. Desondanks is blijven eten erg belangrijk. Daarom is het verstandig om na verloop van tijd gewoon te eten waar je trek in hebt. Kaas, chocolade, vleeswaren of noten leveren ook veel energie en zorgen ervoor dat je die laatste paar uurtjes nog even kunt knallen.

Don’t: bezuinig niet op het meenemen van water (en voedsel)

Neem nooit te weinig water mee tijdens een bergwandeling. Aangezien je hoofdpijn, misselijk en kramp kunt krijgen van te weinig water, kun je maar beter te veel water meenemen. Wanneer het niet al te warm is moet je al anderhalve liter water drinken voor een 5 uur durende wandeling.

Do: maak bij meerdaagse wandelingen een voedingsplan

Wanneer je van plan bent een meerdaagse huttentocht te maken, is het heel belangrijk om serieus met je voedingspatroon bezig te zijn. Op de laatste dag wil je immers nog fijn kunnen wandelen. Bereken hoeveel energie je dagelijks verbruikt en hoeveel je dus aan moet vullen. Dit kun je bereken door middel van een sporthorloge bijvoorbeeld. In de avond is het verstandig om extra water te drinken om de vochthuishouding weer op orde te krijgen voor de volgende dag. Hoe overleef ik een berghut met een voedselallergie?

54093 -  (2)
Vul je vocht- en energievoorraad na afloop van de wandeling goed aan

Don’t: laat je ’s avonds niet gaan met eten en alcohol

Wanneer je een mooie wandeldag achter de rug hebt of een ander doel hebt behaald, is het aantrekkelijk om jezelf hiervoor te belonen. Echter, moet je wel voorzichtig met te veel alcohol en voeding. Na zo’n lange wandeling is je lichaam nog niet in staat om grote hoeveelheden te verwerken en alcohol vermindert het herstelproces. Probeer de verleiding te weerstaan en drink en eet niet te veel en vermijd alcohol