Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste gerechten uit Oostenrijk op een rijtje

54048 - De lekkerste gerechten uit Oostenrijk op een rijtje (2)

Na een flink stuk gewandeld te hebben is er niks lekkerder dan om bij een fijne berghut neer te ploffen. Even de benen laten rusten, een fris drankje erbij en genieten van een traditionele lunch. In de Alpenlanden kun je geweldig eten. In dit weblog hebben we de lekkerste Oostenrijkse gerechten voor je op een rijtje gezet. Zie je jouw favoriet ertussen staan?

#1. Kaiserschmarrn

Het favoriete Oostenrijkse gerecht van veel bergliefhebbers is Kaiserschmarrn. En dat snappen we! Jong of oud, iedereen vindt een portie versgebakken Kaiserschmarrn heerlijk. Extra lekker als ze ook nog eens door de gekarameliseerde suiker gehaald worden en een krokant korstje krijgen! Hmmm....

54048 -  (10)

#2. Apfelstrudel

Tijd voor een pauze? Daar hoort gewoon een Apfelstrudel bij, uiteraard zwemmend in de vanillesaus of slagroom. Officieel geldt dit als nagerecht, maar dat maakt het niet minder lekker als tussendoortje.

#3. Käsespätzle

Kaasliefhebbers zijn allemaal fan van Käsespätzle. Het machtige kaasgerecht is ideaal om te delen of om energie mee op te doen na een intensieve wandel- of mountainbiketocht. Käsespätzle wordt gemaakt met speciale spätzlerasp en lijkt een beetje op pasta. Wanneer de spätzle gekookt is, wordt het gemengd met bergkaas en daarna in de oven gezet. Zodra het gesmolten is, en het geserveerd wordt met verse bieslook en uitjes, kun je heerlijk smullen.

54048 -  (11)

#4. Knödels

In de Alpen vind je ook ontzettend veel soorten Knödels. Zoet, hartig, met saus of in de soep. Van Germknödel tot Speckknödel, Spinatknödel en Kaspressknödelsuppe. Welke van deze is jouw favoriet?

54048 -  (12)

#5. Curryworst met friet

Curryworst moet je minstens een keer gegeten hebben wanneer je in de Alpen op vakantie bent. Dit is een braadworst, die wordt gebakken op een plaat of grill en wordt geserveerd met currysaus en kerriepoeder. Extra lekker in combinatie met friet met mayonaise.

#6. Speckplatte

De herders en herderinnen die in de zomer zorgdragen voor de berghutten, almen en dieren, maken allerlei heerlijke producten. Maar zij zijn niet de enige die smakelijke producten maken, want ook lokale bedrijven kunnen er wat van. Droge kaas, spek, worst, boter en heel veel andere lekkernijen kun je proeven wanneer je een bezoekje aan de Alpen brengt. Als je een Speckplatte bestelt krijg je een houten plankje vol met spek, zuur, versgebakken brood, geraspte mierikswortel en ingelegde pepers. Ook zijn er plankjes die bestaan uit de combinatie van verschillende kazen met vleeswaren. Dit gerecht kun je op de menukaart terugvinden als Jausenbrettl.

#7. Wiener Schnitzel

Dit krokante, malse en goudbruine gerecht is een welbekende klassieker op de menukaarten in de Alpen. Wanneer je een beetje citroen over je Wiener Schnitzel giet en er knapperige frietjes met mayonaise bijneemt, is het extra lekker. Of je nou een Wiener Schnitzel als lunch of als diner bestelt, het is altijd genieten.

54048 -  (13)

#8. Zwiebelrostbraten

Het Oostenrijkse gerecht Zwiebelrostbraten kent vele variaties. Bij de een is het gebakken als biefstuk, en bij de ander is het rundvlees zacht gegaard. Het vlees wordt geserveerd met een heerlijke saus op basis van gebakken uitjes. Ook krijg je er krokante uienringen bij geserveerd.

#9. Tiroler Gröstl

De Tiroler Gröstl stond vroeger bekend als restjesmaaltijd, maar is inmiddels uitgegroeid tot een echte klassieker. Het Oostenrijkse gerecht bestaat uit een mengsel van gebakken aardappels met ui, spekjes en rund- of varkensvlees. Het wordt geserveerd in een pannetje, met een gebakken spiegeleitje erop.

54048 -  (14)

#10. Sauerkraut mit (Brat)wurst

Sauerkraut, ofwel zuurkool of Choucroute in het Vlaams, wordt in Oostenrijk op een bijzondere wijze bereid. Het wordt niet gestampt met aardappelen, maar puur en met kruiden. Deze vorm van zuurkool is extra lekker in combinatie met (Brat)wurst, gebakken aardappels en mosterd.

Zonder welk van deze gerechten gegeten te hebben vertrek jij niet uit de Alpen? Laat een reactie achter!