Skip to navigation Skip to main content

Wat hebben kinderen écht nodig tijdens het wandelen in de bergen?

53791 - Wat hebben kinderen écht nodig tijdens het wandelen in de bergen? (2)
53791 -  (6)

#3. Een eigen wandelrugzak(je)

Het derde item dat wij aanraden om aan te schaffen als je met je kinderen gaat wandelen in de bergen is een wandelrugzak, vooral als ze dat leuk vinden. Buiten het feit dat het erg stoer is, is het ook erg handig. Zo kunnen ze hun eigen eten en drinken dragen, hun geliefde knuffel eventueel meenemen en hun eigen fototoestel of telefoon meenemen. Als het warm wordt kun je de jas of fleece in de rugzak doen. Als je ervoor kiest een huttentocht te doen valt een eigen rugzak zeer aan te raden, anders moeten papa en mama wel erg veel bagage dragen.

Welke kleding kunnen kinderen tijdens het wandelen het beste dragen?

Voor kinderen is het belangrijk dat ze kleding aan hebben waar ze zich gemakkelijk in kunnen bewegen. Daarnaast is meerdere laagjes aanhebben ook fijn. Een shirt, trui en een jas, zodat als ze het warm krijgen ze iets uit kunnen trekken. Kinderen rennen en vliegen vaak alle kanten op en daarom bewegen ze misschien stiekem nog wel meer dan wijzelf. Als ze pauze hebben, kunnen ze behoorlijk snel afkoelen, dus dan is het verstandig om ze een extra laagje te geven. Handig zijn speciale wandelbroeken en shirts, maar niet per se nodig. De kleding die ze normaal aanhebben wanneer ze sporten voldoet ook prima in de bergen. Het liefst geen katoen, want dit wordt snel nat als ze bijvoorbeeld zweten. Ook is een fleece trui erg fijn en lekker warm.

53791 -  (7)

Wat neem je verder nog mee wanneer je de bergen in gaat met kinderen?

Naast de basisdingen als de juiste kleding, eten, drinken en andere zaken die in een wandelrugzak thuis horen, kun je ze uiteraard nog een aantal extra spullen meegeven.

  • De zonnestralen kunnen vaak erg fel zijn in de bergen, daarom is een petje of zonnebril erg handig.
  • De kans is groot dat je extra pleisters en jodium nodig hebt, dus neem deze in elk geval mee.
  • Een leuke verrassing, een cadeautje of iets lekkers, vinden kinderen vaak ook helemaal fantastisch. Zo houd je ze lekker bezig, zodat jij nog even heerlijk van de zon kunt genieten.
  • Neem speelgoed mee dat klein is, zodat het in de wandelrugzak past, dan kunnen ze even spelen of kleuren tussendoor.
  • Geduld en een goed humeur: zorg ervoor dat je altijd plezier beleeft aan het wandelen. Heb geen haast als je met je kinderen gaat wandelen in de bergen, en mocht je het doel van de wandeling niet halen, geen zorgen, dat lukt vast morgen wel!

Als je gaat wandelen met kinderen in de bergen, wil je uiteraard dat ze over de juiste uitrusting beschikken, maar wat hebben kinderen nou écht nodig? Zelf beschik je waarschijnlijk over een mooie wandeluitrusting met goede bergschoenen , passende kleding en een goede wandelrugzak . Maar omdat kinderen snel groeien kan een goede wandeluitrusting een beste investering zijn. Helemaal als je jaar in jaar uit weer items moet vervangen omdat ze te klein geworden zijn. Daarom is het logisch dat je bepaalde keuzes wilt maken in wat je wel en niet voor je kinderen aanschaft. Om goed te kunnen wandelen hebben kinderen het volgende nodig: goede en stevige wandelschoenen, een goede jas die ervoor zorgt dat ze warm en droog blijven en eventueel een eigen wandelrugzakje. Uiteraard kun je deze basisuitrusting zelf aanvullen, afhankelijk van de tochten die je wilt gaan maken.

Als kinderen gaan wandelen in de bergen, wat hebben ze dan nodig?

Afhankelijk van de wandelingen die je wilt gaan maken kun je bepalen wat je kids precies nodig hebben qua uitrusting in de bergen. Als je met de lift naar boven gaat en een wandeling maakt van een half uurtje, heb je minder uitrusting nodig dan wanneer je een lange dagtocht maakt of een huttentocht met kinderen. Stevige wandelschoenen heb je sowieso nodig voor je kinderen, zodat ze op een fijne manier kunnen lopen en rennen over verharde wegen. Als je langere wandelingen gaat maken zijn items als een eigen rugzakje en een goede jas ook erg fijn om te hebben. Daarnaast zullen ze zowel thuis als in de bergen ook veel plezier hebben van een fleecetrui.

53791 -  (8)

#1. Een paar stevige wandelschoenen

Een echte bergwandeling red je niet op sneakers, slippers of gympies en hetzelfde geldt voor kinderen. Als je op pad gaat in de bergen, of dat nu een hele dag is of een half uurtje, heb je schoenen nodig met voldoende demping, ondersteuning en een goede zool. Een paar goede wandelschoenen zijn de belangrijkste investering als je met kinderen in de bergen gaat wandelen. Niet alleen hoge bergschoenen voldoen, ook lage, comfortabele schoenen met voldoende grip op terreinen als bos, grind, stenen en rotsen voldoen. Als je je kinderen op verkeerde schoenen laat wandelen is de kans dat ze last krijgen van hun knieën en voeten erg groot, en dat verpest de lol wel gelijk. Als je hier wel wat geld aan wilt uitgeven, dan kun je kwalitatief goede wandelschoenen kopen bij Bever. En als je liever minder geld kwijt bent aan goede wandelschoenen, is de Decathlon een prima oplossing.

#2. Een wandel- of regenjas die ervoor zorgt dat ze warm blijven

In de bergen kan het weer erg snel omslaan, dus is een wandel- of regenjas meenemen voor je kind altijd een prima idee. Als er plotseling een regenbui valt zorgt de regenjas er niet alleen voor dat ze droog blijven, ook zorgt het ervoor dat ze warm blijven bij hevige wind op een bergtop of als het ineens kouder blijkt dan dat jullie gedacht hadden. Te grote of te kleine jassen zijn uiteraard niet fijn. Zorg ervoor dat je kids zich goed kunnen bewegen in hun jas. En afhankelijk van het seizoen kun je voor een gewatteerde jas of waterdichte regenjas kiezen.