Skip to navigation Skip to main content

5 Seenweg: een niet te missen wandeling in Zermatt

53521 - 5 Seenweg: een niet te missen wandeling in Zermatt (3)

Wandelen in Zermatt maakt indruk op elke bergliefhebber. Uiteraard draait alles in het dorp om die ene machtige en zeer indrukwekkende berg: de Matterhorn. Vanuit de plaats en tijdens veel wandelingen steekt deze karakteristieke berg overal bovenuit. Maar het is niet alleen die berg die de omgeving zijn unieke uitstraling geeft, ook de vele andere vierduizenders maken dit een onvergetelijke omgeving om te wandelen. Een wandeling die je zeker niet wilt overslaan wanneer je in Zermatt bent, is de 5 Seenweg, oftewel de 5 meren wandeling. Tijdens deze niet al te moeilijke tocht wandel je langs vijf verschillende bergmeren, waarbij je in drie meren de weerspiegeling van de Matterhorn ziet. In dit artikel lees je alles over de 5 Seenweg, de 5 merentocht in Zermatt en tips wanneer je deze route wilt gaan wandelen.

Wandelen Zermatt: 5 Seenweg

Duur 2:30 uur
Hoogtemeters 165 meter klimmen, 454 meter dalen
Afstand 9,8 km
Ondergrond Grind, bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Start van de 5 Seenweg: Blauherd

Het begin van deze mooie wandeling bereik je door eerst het Sunneggatreintje en daarna de Blauherd gondel omhoog te nemen vanuit het dorp. Bij het bergstation van Blauherd staat de 5 Seenweg al op de bordjes. Via een mooi en smal wandelpad ga je vervolgens op weg naar het eerste bergmeer van deze route: de Stellisee.

53521 - 5 seenweg zermatt (3)
Het eerste stuk van de wandeling gaat over dit mooie pad waar je onderweg soms toeschouwers hebt

Route van de 5 Seenweg in Zermatt

  • Vanaf het bergstation Blauherd wandel je in ongeveer 20 minuten naar de Stellisee. Hier kun je de eerste onvergetelijke foto's maken van de Matterhorn die in het water spiegelt.
  • Hierna loop je via een brede grindweg en een smaller pad naar het volgende bergmeer dat ietwat verscholen ligt in een dal, de Grindjisee. Het is de moeite waard om hier een rondje te lopen en foto's te maken. Ook hier heb je weer een mooie spiegeling van de Matterhorn in het meer.
  • Daarna volgt een breed pad en vervolgens een korte klim naar de Grünsee, die deze naam duidelijk niet voor niets heeft gekregen: het meer heeft een prachtige kleur. Dit is tevens een fijne plek voor een langere pauze én je kunt hier zwemmen wanneer je zin hebt in een verfrissende duik.
  • Vervolgens wandel je een steiler bergpad af richting de Moosjisee, ook dit meer heeft weer een prachtige kleur.
  • Na het vierde meer volgt een korte maar ietwat pittige klim omhoog naar de Leisee. Ook hier spiegelt de Matterhorn op mooie dagen in het water. Daarnaast is dit een paradijs voor kinderen. Er zijn allerlei speeltoestellen in en rond het water; een perfecte plek om een familiewandeling af te sluiten.
  • Je kunt het laatste klimmetje naar het bergstation van de Sunneggatrein omzeilen wanneer je vanaf de Leisee het liftje omhoog neemt.
53521 - grunsee zermatt (3)
De Grünsee is vernoemd naar de kleur van het water

Heerlijke wandeling door een prachtig berglandschap

De 5 Seenweg is natuurlijk niet voor niets een van de populairste wandelingen van Zermatt en mooiste van Zwitserland. Het is een fijne wandeling waarbij je door een zeer divers en afwisselend berglandschap loopt. Onderweg zijn er verschillende plekken om te stoppen voor een drankje of een lunch. Zo kun je bij de Stellisee omhoog klimmen naar de Fluhalp, een knusse berghut, en ook na de Grünsee is er een mogelijkheid om te pauzeren bij een berghut. Aan het einde van de wandeling, bij het bergstation van Sunnegga ligt wederom een prachtig panoramarestaurant. Het feit dat je vooral veel bergaf loopt, maakt deze tocht ook geschikt voor minder sportieve of geoefende wandelaars.

53521 - terras uitzicht op de matterhorn (3)
Het terras bij het bergstation van Sunnegga

Tips voor het wandelen van de 5 Seenweg

  • Begin de wandeling 's ochtends zo vroeg mogelijk. Het is een populaire tocht, dus je bent dan niet alleen de drukte voor, maar je geniet bovendien van het mooie licht wanneer de zon 's ochtends net boven de bergen uit piept.
  • Wil je wat meer uitdaging? Loop de route dan andersom, je klimt dan meer en zal er daardoor ongeveer 20 tot 30 minuten langer over doen.
  • Neem de tijd om de indrukken tot je te nemen. Maak stops om gewoon even te genieten van het machtige uitzicht en foto's te maken.
  • In de zomer kun je één keer per week extra vroeg (tussen 04.00 uur en 05.00 uur 's ochtends) in de Sunneggatrein en Blauherdgondel stappen om boven bij de Stellisee de zonsopkomst mee te maken. Een bijzondere en unieke ervaring. Bovendien loop je daarna als eerste de 5 Seenweg!
53521 - stellisee zermatt (3)
Zonsopkomst bij de Stellisee in Zermatt


Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.