Ride the Alps: nieuwe fietsevenementen in Zwitserland

Ride the Alps: nieuwe fietsevenementen in Zwitserland

21 mei 2018

door Thijs in Fietsen/MTB

De nieuwe evenementenreeks Ride the Alps garandeert fietsen over Zwitserse Alpenpassen zonder gemotoriseerd verkeer. De reeks omvat tien bestaande en nieuwe fietsevenementen, die tussen mei en eind september 2018 plaatsvinden in Zwitserland. Wielrenners testen hun snelheid, andere fietsers kiezen voor de categorie zonder tijdsmeting, bijvoorbeeld per e-bike.

Fietsland Zwitserland

“Met de lancering van ‘Ride the Alps’ willen wij Zwitserland sterker als fietsbestemming positioneren”, aldus Yves Luetolf, directeur van Zwitserland Toerisme Benelux. “Wij zien in dit opzicht nog veel potentieel voor ons land. Wielrenliefhebbers kennen de klassiekers in omringende landen, maar de Zwitserse bergpassen zijn minstens zo uitdagend. Bovendien kan de kwaliteit van de infrastructuur zich moeiteloos meten met het aanbod in bekendere fietslanden. Het is de bedoeling dat Ride the Alps een begrip wordt bij fietsliefhebbers en daardoor bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van Zwitserland als echt fietsland.”

Van racefiets tot e-bike

De ‘Ride the Alps’-evenementen zijn niet alleen voor sportieve amateurwielrenners bedoeld, maar ook voor fietsliefhebbers die op hun gemak willen rijden, bijvoorbeeld op een e-bike. Zij nemen deel aan de categorie zonder tijdsmeting. Alle deelnemers fietsen op trajecten die grotendeels afgesloten zijn voor het gemotoriseerde verkeer, waardoor ze optimaal kunnen genieten van de goede kwaliteit van de Zwitserse wegen en de indrukwekkende landschappen.

Vier criteria

De Zwitserse ‘Ride the Alps’-evenementen voldoen aan de volgende vier criteria:
– het parcours bevat een beklimming van minimaal één Alpenpas;
– het traject is over een afstand van minimaal 10 kilometer afgesloten voor het autoverkeer;
– het parcours kent een stijging van minimaal 400 hoogtemeters;
– er bestaat een categorie zonder tijdsmeting.

Van de Tour des Stations tot Chasing Cancellara

In 2018 behoren tien Zwitserse fietsevenementen tot de nieuwe reeks ‘Ride the Alps’. Het eerste vindt plaats op 26 mei: “Ride the Alps Susten”. Deelnemers klimmen bij dit evenement vanuit Meiringen, over een lengte van 28 kilometer, ruim 1600 hoogtemeters naar de Sustenpas op 2260 meter. Een maand later, op 24 juni, gaan amateurwielrenners rondom de Oberalppas de strijd aan met wielerlegende Fabian Cancellara, tijdens het evenement “Chasing Cancellara”. Andere voorbeelden zijn de “Granfondo San Gottardo” op 22 juli, die onder meer over de kasseien van de oude Via Tremola naar de Gotthard loopt, en de Tour des Stations van Conthey naar Verbier op 11 augustus.

De locaties en de data van de tien “Ride the Alps”-evenementen staan op www.ridethealps.ch.

Wielrenners op een Zwitserse Alpenpas
Een Alpenpas zonder verkeer, welke wielrenner wil dat nou niet? (Foto: © Switzerland Tourism)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips