Skip to navigation Skip to main content
Afbeelding - ou04e5szfwkclwhemzuj
© CzechTourism
Tsjechië

Vakantie Ostrava

  • Industrieel erfgoed en outdoor activiteiten in Moravië-Silezië
  • Noordelijkste stad van Moravië met industrieel erfgoed
  • Chateaus, rivieren en bergen binnen een uur rijden
  • Ideaal te combineren met een vakantie naar Polen

De stad Ostrava is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een vakantie. De stad is namelijk niet heel bekend en was vroeger een industriële mijnstad. Tegenwoordig is Ostrava getransformeerd tot een hippe bestemming waar je cultuur kunt snuiven en de natuur kunt ontdekken.

Ostrava is vanuit Praag goed te bereiken, maar ook vanuit Polen. De Poolse stad Katowice ligt op een uur rijden en de stad Krakau ligt op zo'n 170 kilometer afstand. Ostrava ligt op de grens van Moravië en Silezië en is met 300.000 inwoners de derde grootste stad van Tsjechië. Het ligt tussen het Beskiden gebergte en Jeseník gebergte in.

Industriegebied van Ostrava
Landek Park (Foto: © Jakub Jurdic)

Wandelen in Ostrava

Het Beskiden gebergte, op een uur rijden van Ostrava, is een prachtig wandelgebied. In het berggebied, gelegen aan de grens van Slowakije, kun je naar de bergtoppen Radhošť (1129 m) en Lysá hora (1323 m) wandelen. Een andere mooie wandelroute is het natuurpad Gruň - Bílý Kříž. Deze 10 kilometer lange tocht begint in Staré Hamry en kun je ook met de fiets doen.

Wandelgebied van Ostrava
Pustevny (Foto: © CzechTourism)

Tal van prachtige fietsroutes

De rivier Ostravice stroomt door de stad Ostrava en langs deze rivier gaat een mooi fietspad. In Ostrava kun je op diverse locaties fietsen huren en er is een ov-fiets die je kunt gebruiken. Het Beskiden gebergte is naast een mooi wandelgebied ook zeer geschikt voor het maken van leuke fietstochten. Je kunt bijvoorbeeld de fietsroute Bečva volgen die door het Beskiden gebergte gaat naar de stad Olomouc, of maak juist een rondje. Langs deze route vind je interessante monumenten en historische steden, zoals Valašské Meziříčí, Lipník nad Bečvou en het openluchtmuseum Rožnov. Mountainbikers kunnen tevens hun hart ophalen in het berglandschap. Met de kabelbaan is het mogelijk om de fiets mee te nemen om vervolgens een van de trails bergafwaarts te volgen.

Golfen in Ostrava

Rondom Ostrava bevinden zich diverse golfbanen, zoals Golf Club Čeladná, dat op op slechts een half uur rijden van de stad ligt. Het omvat twee wedstrijdbanen met 18 holes met een clubhuis, uitgebreide faciliteiten voor golfers en een stijlvol restaurant. Je kunt hier tevens verblijven in het grootste golfvakantieresort in Centraal-Europa. Golf Resort Lipiny ligt aan de rand van Ostrava en is een groene oase midden in een industrieel landschap. Er is een 9-holes wedstrijdbaan, een 9-holes openbare baan en een verlicht oefenterrein. De golfbaan is al meerdere keren gerangschikt onder de tien beste in Tsjechië. Golf Resort Ostravice ligt in het hart van het Beskiden gebergte en heeft golfbaan met 18-holes.

Uitstapjes en bezienswaardigheden

Ostrava heeft een leuk centrum met gezellige restaurants en je vindt er de langste straat met bars van Tsjechië. Het industrieterrein Dolní Vítkovice is toegankelijk voor publiek. Je kunt de Bolt Tower beklimmen en vanaf de toren heb je een goed overzicht over het voormalige industriegebied. Bij het mijnmuseum Landek Park kun je een interessante rondleiding volgen door de mijn en in het leven treden van mijnwerkers.

Familievakantie in Ostrava

Families met kinderen kunnen in Ostrava naar de dierentuin gaan en het DinoPark met bewegende dino's bezoeken. Ook leuk is het planetarium of huur stepjes en maak een ritje door de stad. Kanoën kan op de Odra rivier, waar je begint in Polen. Erg grappig is dat de rivier de grens vormt en je dus aan de ene kant in Tsjechië bent en aan de andere kant in Polen.

Tips voor een zomervakantie in Ostrava:

- Leuk tijdens een vakantie met kinderen is om een bezoekje te brengen aan Zoo Ostrava. Dit is de op een na grootste dierentuin in Tsjechië en er zijn wel 400 verschillende diersoorten te bewonderen.
- Maak de wandeling op het pad van Heřmanický rybník. Deze weg leidt je naar een bijzondere plek met visserhuisjes, ook wel de Malediven van Ostrava genoemd.
- Ga je in juli op zomervakantie naar Ostrava? Bezoek dan het internationale muziekfestival Colours of Ostrava, een leuk evenement voor muziekliefhebbers.

Toeristeninformatie voor Ostrava
Name OSTRAVAINFO
Telefoon 562430
Algemene informatie
Aantal inwoners 300000
Autovrij centrum
Afstand vanaf Antwerpen ca. 1229 km
Hoogte dorp 260
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 50
Bars & cafés 25
Bioscoop 3
Concertzaal
Discotheken 10
Casino
Theater
Ballonvaart